Снимка: © Булевард България

Правителството ще включи "Български пощи" и други публични предприятия под контрол за мрежова и информационна сигурност след атаката срещу компанията от април 2022 г. 

Очаква се пощите и БНБ да влязат в списъка на стратегическите обекти, които ДАНС вече ще обследва. 

Това съобщава министърът на електронното управление Божидар Божанов в публикация в блога си, в която описва състоянието на киберсигурността в държавната администрация и нужните реформи. 

"БГ пощи" се оказаха обект на тежка хакерска атака в средата на април, точно когато трябваше да започне изплащането на великденските надбавки към пенсиите на възрастните хора. Услугите на дружеството бяха блокирани в продължение на дни, докато щетите от атаката се възстановяват. 

Според председателя на ДАНС Пламен Тончев - първоначално "БГ Пощи" са отказали съдействие на служителите на агенцията с мотива, че "те ще се справят сами с проблема". 

Досега пощите не са били част от стратегическите обекти и дейности, върху които ДАНС има компетенция. Заради забавянето на реакцията и неадекватната защитна инфраструктура на пощите "криптовирусът е успял да нанесе много сериозни щети", според оценката на Васил Величков, съветник към вицепремиера Калина Константинова. 

Божидар Божанов посочва, че от началото на управлението се предприемат действия за подобряване на сигурността. 

Той посочва, че всички администрации са сканирани за публично достъпни системи, които не следва да бъдат достъпни. 

"Например RDP (отдалечен достъп) – от около 60 отворени в началото, вече има само 10, като за тях предстоят санкции за ръководителите, тъй като това е нарушение на наредбата към Закона за киберсигурност", казва той. 

Блокирани са 48 хиляди IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. 

Вече са започнали и първите тестове за проникване в системите на администрацията, които се изпълняват от доброволци, привлечени от правителството, за да открият потенциални уязвимости. 

От началото на войната в Украйна са проверени и "някои от най-критичните обекти и отправихме препоръки за повишаване на сигурността", пише Божанов. 

Увеличени са и местата за специалисти по киберсигурност в структурата на министерството. 

Предстоят промени в Закона за киберсигурност и постановлението на МС за стратегическите обекти, така че "Български пощи" и БНБ да бъдат включени сред тях. 

Очаква се да бъде прието и решение с правила за отговор при кибератаки, така че всяка администрация да знае какви действия да предприеме при инцидент. 

"Държавата няма достатъчно капацитет за оперативни наблюдения, триаж и отговор и трябва да бъде подпомагана от частния сектор. Трябва, обаче, да го направим по структуриран и адекватен начин, а не „всяка администрация сама да си преценя“ какво точно ѝ трябва и как да го получи", пише още Божанов. 

Сред идеите му за подобряване на сигурността е общо закупуване на "шаблонизирани решения за киберсигурност", засилване на проверките и на обучението на служителите в администрацията, изграждане на Център за оперативно наблюдение на мрежовата и информационна сигурност, засилен обмен на данни с партньорски държави, така че автоматично да се предприемат мерки срещу евентуални зловредни IP-та още преди държавата да стане обект на атака през тях. 


Killnet - руската група за DDoS атаки срещу държавите, помагащи на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет