Руски хакери са организирали атаки срещу германски правителствени сайтове и политици - включително сайта на канцлера Олаф Шолц. Това съобщава Der Spiegel, като цитира официално разследване по случая.

Министерството на отбраната, Бундестагът, федералната полиция и няколко регионални полицейски служби в Германия също са били атакувани с DDoS-кампания през изминалите дни. Част тях са свалени временно офлайн.

Отговорност за нападението е поела групата "Killnet". Разследващите смятат, че ударът срещу германската инфраструктура е резултат от решението на правителството да предоставя оръжия на Украйна за отбрана срещу руската инвазия.

Берлин преосмисли досегашната си политика на отказ от военна подкрепа за Киев, като вече одобри прехвърлянето на 50 зенитни установки Gepard в Украйна и обеща да даде седем артилерийни системи.

На 2 май в Telegram-канала WE ARE KILLNET се появява съобщение със заплаха, че започва атака на мрежовата инфраструктура на Германия "като протест срещу правителството заради доставките на оръжия за Украйна".

Това не е единственият случай, в който предполагаемата групировка атакува западни обекти. В средата на април малко след първия тур на френските президентски избори те свалят партийния сайт на Еманюел Макрон и публикуват съобщение в канала си в Telegram, с което "поздравяват за победата" Марин льо Пен.

"Надяваме се, че ще можете да създадете истинско приятелство между Русия и Франция. НАТО, сбогом", пише френската медия "20 Minutes".

В началото на май Killnet прави DDoS атаки срещу няколко институционални сайтове в Молдова, така че да ги свалят. Подобна атака е организирана и срещу публични обекти в Румъния и Чехия, където са блокирани сайтовете на няколко медии, железниците и две летища.

DDoS атаките блокират достъпа до определени сървъри чрез изпращането на извънредно много заявки през бот-мрежи.

Във Великобритания също са установени заплахи от името на Killnet, включително - твърдения, че могат да унищожат "цялата информационна структура" и "да спрат всички респиратори" в болниците.

На 3 май румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде съобщава, че гражданин на Румъния е арестуван от британските власти, след като е "предложил помощ" на хакерите от Killnet.

До момента няма ясно потвърждение, че групировката работи директно за руските служби за сигурност, но политическите им мотиви са напълно ясни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023