Руски хакери са организирали атаки срещу германски правителствени сайтове и политици - включително сайта на канцлера Олаф Шолц. Това съобщава Der Spiegel, като цитира официално разследване по случая.

Министерството на отбраната, Бундестагът, федералната полиция и няколко регионални полицейски служби в Германия също са били атакувани с DDoS-кампания през изминалите дни. Част тях са свалени временно офлайн.

Отговорност за нападението е поела групата "Killnet". Разследващите смятат, че ударът срещу германската инфраструктура е резултат от решението на правителството да предоставя оръжия на Украйна за отбрана срещу руската инвазия.

Берлин преосмисли досегашната си политика на отказ от военна подкрепа за Киев, като вече одобри прехвърлянето на 50 зенитни установки Gepard в Украйна и обеща да даде седем артилерийни системи.

На 2 май в Telegram-канала WE ARE KILLNET се появява съобщение със заплаха, че започва атака на мрежовата инфраструктура на Германия "като протест срещу правителството заради доставките на оръжия за Украйна".

Това не е единственият случай, в който предполагаемата групировка атакува западни обекти. В средата на април малко след първия тур на френските президентски избори те свалят партийния сайт на Еманюел Макрон и публикуват съобщение в канала си в Telegram, с което "поздравяват за победата" Марин льо Пен.

"Надяваме се, че ще можете да създадете истинско приятелство между Русия и Франция. НАТО, сбогом", пише френската медия "20 Minutes".

В началото на май Killnet прави DDoS атаки срещу няколко институционални сайтове в Молдова, така че да ги свалят. Подобна атака е организирана и срещу публични обекти в Румъния и Чехия, където са блокирани сайтовете на няколко медии, железниците и две летища.

DDoS атаките блокират достъпа до определени сървъри чрез изпращането на извънредно много заявки през бот-мрежи.

Във Великобритания също са установени заплахи от името на Killnet, включително - твърдения, че могат да унищожат "цялата информационна структура" и "да спрат всички респиратори" в болниците.

На 3 май румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде съобщава, че гражданин на Румъния е арестуван от британските власти, след като е "предложил помощ" на хакерите от Killnet.

До момента няма ясно потвърждение, че групировката работи директно за руските служби за сигурност, но политическите им мотиви са напълно ясни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024