Карлово разиграва хората от наводнените села, даренията още не са стигнали до тях

Два месеца след катастрофалното наводнение в района на Карловско жителите на пострадалите села още не са получили достъп до даренията, които много българи от страната и чужбина изпратиха за възстановяването на Каравелово, Богдан, Слатина и др.

  • "Ние вече сме в изключително затруднено финансово състояние. Който каквото е имал спестено, вече го използва предвид зимата и нуждата от ремонтиране на разрушените домове", казва Ани Иванова от с. Каравелово пред БНР.

Тя критикува администрацията в община Карлово за това, че не предприема никакви действия, за да осъществи обещанията за подкрепа, давани на нивото на министерства и кабинет:

"Оказва се, че това, което ни е обещано, трябва да бъде за наша сметка. Ние трябва да плащаме за всяка услуга", казва Иванова.

Основният проблем за продължаващата липса на достъп до даренията е изкуствено създаден спор между наводнените села за това кой е "по-пострадал" от другите:

  • Парите от даренията не са събрани в специална набирателна сметка, запазена за бедстващите села, а в основната бюджетна сметка, управлявана от община Карлово.
  • Оценката на щетите би трябвало да се направи от "обществен" съвет - в него обаче представителите на пострадалите хора са само 8, а мнозинството (13 души) са държавни служители и кметове.
  • Жителите на Каравелово питат "дали действително работим с реалната събрана сума", след като нямат достъп до даренията.

Най-тежко беше бедствието в Богдан, Каравелово и Слатина, които бяха напълно заляти с кал и боклуци - към селата с право на помощи обаче са добавени и други.

"Влязохме в междуособици между населените места, за да видим къде има най-много щети. Това доведе до комисии на комисиите, огледи на огледите", казва Ани Иванова.

Тя се надява решението за разпределението на парите да се вземе тази седмица от Общинския съвет в Карлово.

Съмнения за нередности създава и друг казус - бъдещето на детската градина на Каравелово.

Сградата се намира в една от най-тежко засегнатите зони на селото край реката, но тя вече е изчистена, а местните хора са получили уверения от строителния инженер, нает от общината, че има как да бъде възстановена.

Вместо това да се случи - на 28 октомври ОбС-Карлово е взел решение за нейното закриване. Децата, които сега са принудени да пътуват всеки ден до общинския център, ще бъдат пращани на градина в друго село - Богдан. Транспортът в цялата община е проблемен, защото липсват автобуси между населените места.

Според Иванова - решението на съвета е взето на база на несъществуващ документ - конструктивно становище на строителен инженер, каквото още не е издадено.

Местните хора вече са започнали подписка с намерение да спасят своята детска градина, а някои млади семейства обмислят дали да се изселят от Каравелово поради невъзможните условия на живот.

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024