Държава от ЕС е увеличила вноса на руски LNG с 84% след началото на войната Снимка: © Getty Images

Испания е внесла 84% повече руски втечнен природен газ (LNG) след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg. Информацията подчертава трайната зависимост на Европейския съюз от руската енергия, която иначе се бори да ограничи.

По данни на изданието от началото на миналата година вносът на руски втечнен природен газ в Испания е скочил драстично – причината е спор с един от доставчиците ѝ на газ, Алжир. С увеличените руски количества LNG Испания е задоволила 14% от нуждите си от това гориво в периода от март миналата година до февруари тази година (увеличение с 6,2 процентни пункта).

Не е само Испания. Износът на втечнен природен газ от Русия за Европа през миналата година се е увеличил с 30%, докато междувременно санкциите помогнаха за свиването на износа си на природен газ за Европа по тръбопроводи.

Досега през 2023 г. Испания се е утвърдила като най-големия купувач на руски втечнен природен газ, а Белгия и Франция заемат съответно второ и трето място, сочат данните за проследяване на корабите от Bloomberg. Зависимостта на Испания от руската енергия отива отвъд LNG, като общо за петрол и газ тя е похарчила 1 млрд. долара, според изчисленията на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Рязкото увеличение на вноса на втечнен природен газ от Русия в Испания със сигурност ще привлече вниманието на регулаторните органи на ЕС, които подтикват страните членки към понижаване, а не увеличаване на руската енергия. Целта на Блока е да спре напълно вноса на руски енергийни продукти, за да прекъсне потока от приходи на Кремъл за финансиране на военните действия в Украйна.

Планът обаче крие своите подводни камъни, тъй като Москва насочи продажбите си към Китай и Индия, които имат далеч по-малко резерви да купуват от страната агресор. Всъщност голяма част от това, което Европа преди купуваше от Русия, сега се изкупува евтино от големите клиенти в Азия. Някои от тези продукти в крайна сметка се връщат обратно в ЕС, отбелязва Oilprice.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024