Държавата, която граничи с Китай, но няма нито един смъртен случай от Covid-19 Снимка: © getty images

Да, Исландия и Нова Зеландия са образци в битката с коронавируса. Докато те обаче са островни държави и това им дава голямо предимство, има една страна, която граничи с Китай и въпреки това отбелязва дори по-добри показатели от тях - случаят "Виетнам" остана в сянката им, а също заслужава внимание.

Въпреки съседството си с мястото, откъдето заразата тръгна, азиатската страна все още няма нито един смъртен случай, а положителните проби са само 328.

На пръв поглед очакванията биха били много по-различни - дълга граница с Китай, голям брой посетители оттам, много по-слаби финансови възможности и медицинска система от други държави. Според Световната банка Виетнам разполага с осем доктора на 10 хиляди души - три пъти по-малко от Южна Корея например. Въпреки всичко това още в средата на април мерките за социално дистанциране там отпаднаха, бизнесите и училищата работят, а нов случай не е имало от 26 март.

Предвид начина, по който пандемията удари света, поддържането на подобни числа при тези условия изглежда почти немислимо и мнозина биха ги поставили под съмнение.

Докторът по инфекциозни болести Гай Твайтес, който работи в една от основните болести в страната, опровергава подозренията за поднасяне на грешна информация:

"Всеки ден съм в отделенията, знам какви са случаите, знам, че няма починали," казва той пред CNN.

"Ако имаше нерегистрирано или неконтролирано разпространение на вируса, щяхме да виждаме случаите в болницата - хора щяха да идват без диагноза с инфекции в гърдите - нищо подобно не се е случило," допълва Твайтес, който освен това ръководи екипа на Оксфордския университет за клинични проучвания в Хошимин.

Голямото оръжие на Виетнам е опитът.

Според Твайтес именно опитът с предишните епидемии като SARS е подготвил правителството и гражданите за Covid-19 по-добре спрямо Европа или САЩ:

"Хората разбират, че към тези неща трябва да се подходи сериозно и спазват указанията, които правителството дава, за да се избегне разпространението на заразата."

А въпросните оказания и мерки са взети изключително рано. Подготовката за епидемията започва още преди първия потвърден случай в държавата, дори още преди Китай и СЗО да потвърдят, че вирусът може да се предава от човек на човек.

Още в началото на януари всички посетители от Ухан преминават през премерване на температурата на летището, а хората с треска биват изолирани и следени отблизо. Въпреки това първите два случая идват именно след пътуване на местни граждани до първото огнище на заразата. Още на следващия ден всички полети от и до Ухан са отменени.

На среща на комунистическата партия на 27 януари премиерът "обявява война" на вируса, а три дни по-късно изгражда комитет, който отговаря за контролирането му. Междувременно СЗО най-после определя Covid-19 като международна опасност.

След само шест положителни проби, на 1 февруари Виетнам обявява национална епидемия и всички полети между държавата и Китай са прекратени. Ден по-късно издаването на визи за китайски граждани също е спряно.

Виетнам действа в крак с разпространяването на вируса извън Китай. Постепенно и полетите от други страни са отложени, а през март чужденци вече не се допускат.

Всеки малък сигнал за поява на огнища в страната е последван от бързи реакции. На 12 февруари 10 хиляди души влизат под карантина, след като в селска общност на север от Ханой са открити седем случая - това е първата масова изолация на хора отвъд Китай.

Още през февруари всички училища и университети са затворени, като учениците и студентите се завърнаха в сградите чак през май.

Според Твайтес именно категоричните мерки в края на януари и началото на февруари правят голямата разлика в сравнение с други страни по света, които не действаха толкова рано. Чрез тях първоначалната вълна е овладяна и след 13 февруари в страната има три седмици без нито един нов случай.

Когато през март виетнамци, завръщащи се от чужбина, отново внасят вируса в държавата, основният фокус попада върху търсенето на контактните лица. Всеки пациент с Covid-19 трябва да даде подробен списък с хората, които е срещнал през последните 14 дни. Всички те се поставят по карантина за две седмици. Но не само това - по вестниците и телевизията се обявяват местата, които пациентът е посещавал и кога го е правил. Всеки, който е бил там по това време, е призован да се тества.

Болниците са едно от основните огнища на заразата в световен мащаб, но и тук Виетнам действа бързо и решително. Когато в болницата Bach Mai в Ханой се появяват голям брой положителни тестове, тя е поставена под карантина, а откритите контактни лица, свързани с нея са над 100 хиляди, разказва Пхам Куан Тай - заместник-ръководителят на отдела за контрол на инфекциите на Националния институт по хигиена и епидемиология в града.

"Използвайки метода за търсене на контактните лица, ние локализирахме почти всички и ги помолихме да си останат вкъщи и да се самоизолират. Ако имаха симптоми, можеха да посетят здравните центрове, където да си направят безплатен тест," допълва още той.

Според изследване на здравни експерти във Виетнам директните контакти на хората с положителна проба са били поставяни под правителствена карантина в здравни центрове, хотели или военни бази, докато на индиректните е било нареждано да се изолират в домовете си.

Признак за добрите резултати от проследяването на контактните лица е това, че според проучването 43% от първите 270 случая в страната са били без симптоми - дори и така, те са открити.

Пропагандата също играе важна роля в реакцията на Виетнам срещу коронавируса, като общественото внимание по темата се поддържа с високоговорители, постери по улиците , медиите и социалните мрежи. През февруари здравното министерство публикува песен за миене на ръцете, базирана на местен поп хит, която инструктира хората как да мият ръцете си пълноценно. Днес тя има над 48 милиона слушания в Youtube.

Дори и да не разполага с харизматичен, модерен лидер като новозеландския премиер Как Джасинда Ардерн стана най-популярният лидер на Нова Зеландия за последните 100 години , Виетнам също направи много неща по правилния начин по време на пандемията и ще излезе като една от държавите с най-малко щети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023
Важно днес

Предпоследно: Такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има

Евентуална сделка за продажбата на "Лукойл" ще минава през парламента

15:37 - 11.12.2023