Снимка: © getty images

Да, Исландия и Нова Зеландия са образци в битката с коронавируса. Докато те обаче са островни държави и това им дава голямо предимство, има една страна, която граничи с Китай и въпреки това отбелязва дори по-добри показатели от тях - случаят "Виетнам" остана в сянката им, а също заслужава внимание.

Въпреки съседството си с мястото, откъдето заразата тръгна, азиатската страна все още няма нито един смъртен случай, а положителните проби са само 328.

На пръв поглед очакванията биха били много по-различни - дълга граница с Китай, голям брой посетители оттам, много по-слаби финансови възможности и медицинска система от други държави. Според Световната банка Виетнам разполага с осем доктора на 10 хиляди души - три пъти по-малко от Южна Корея например. Въпреки всичко това още в средата на април мерките за социално дистанциране там отпаднаха, бизнесите и училищата работят, а нов случай не е имало от 26 март.

Предвид начина, по който пандемията удари света, поддържането на подобни числа при тези условия изглежда почти немислимо и мнозина биха ги поставили под съмнение.

Докторът по инфекциозни болести Гай Твайтес, който работи в една от основните болести в страната, опровергава подозренията за поднасяне на грешна информация:

"Всеки ден съм в отделенията, знам какви са случаите, знам, че няма починали," казва той пред CNN.

"Ако имаше нерегистрирано или неконтролирано разпространение на вируса, щяхме да виждаме случаите в болницата - хора щяха да идват без диагноза с инфекции в гърдите - нищо подобно не се е случило," допълва Твайтес, който освен това ръководи екипа на Оксфордския университет за клинични проучвания в Хошимин.

Голямото оръжие на Виетнам е опитът.

Според Твайтес именно опитът с предишните епидемии като SARS е подготвил правителството и гражданите за Covid-19 по-добре спрямо Европа или САЩ:

"Хората разбират, че към тези неща трябва да се подходи сериозно и спазват указанията, които правителството дава, за да се избегне разпространението на заразата."

А въпросните оказания и мерки са взети изключително рано. Подготовката за епидемията започва още преди първия потвърден случай в държавата, дори още преди Китай и СЗО да потвърдят, че вирусът може да се предава от човек на човек.

Още в началото на януари всички посетители от Ухан преминават през премерване на температурата на летището, а хората с треска биват изолирани и следени отблизо. Въпреки това първите два случая идват именно след пътуване на местни граждани до първото огнище на заразата. Още на следващия ден всички полети от и до Ухан са отменени.

На среща на комунистическата партия на 27 януари премиерът "обявява война" на вируса, а три дни по-късно изгражда комитет, който отговаря за контролирането му. Междувременно СЗО най-после определя Covid-19 като международна опасност.

След само шест положителни проби, на 1 февруари Виетнам обявява национална епидемия и всички полети между държавата и Китай са прекратени. Ден по-късно издаването на визи за китайски граждани също е спряно.

Виетнам действа в крак с разпространяването на вируса извън Китай. Постепенно и полетите от други страни са отложени, а през март чужденци вече не се допускат.

Всеки малък сигнал за поява на огнища в страната е последван от бързи реакции. На 12 февруари 10 хиляди души влизат под карантина, след като в селска общност на север от Ханой са открити седем случая - това е първата масова изолация на хора отвъд Китай.

Още през февруари всички училища и университети са затворени, като учениците и студентите се завърнаха в сградите чак през май.

Според Твайтес именно категоричните мерки в края на януари и началото на февруари правят голямата разлика в сравнение с други страни по света, които не действаха толкова рано. Чрез тях първоначалната вълна е овладяна и след 13 февруари в страната има три седмици без нито един нов случай.

Когато през март виетнамци, завръщащи се от чужбина, отново внасят вируса в държавата, основният фокус попада върху търсенето на контактните лица. Всеки пациент с Covid-19 трябва да даде подробен списък с хората, които е срещнал през последните 14 дни. Всички те се поставят по карантина за две седмици. Но не само това - по вестниците и телевизията се обявяват местата, които пациентът е посещавал и кога го е правил. Всеки, който е бил там по това време, е призован да се тества.

Болниците са едно от основните огнища на заразата в световен мащаб, но и тук Виетнам действа бързо и решително. Когато в болницата Bach Mai в Ханой се появяват голям брой положителни тестове, тя е поставена под карантина, а откритите контактни лица, свързани с нея са над 100 хиляди, разказва Пхам Куан Тай - заместник-ръководителят на отдела за контрол на инфекциите на Националния институт по хигиена и епидемиология в града.

"Използвайки метода за търсене на контактните лица, ние локализирахме почти всички и ги помолихме да си останат вкъщи и да се самоизолират. Ако имаха симптоми, можеха да посетят здравните центрове, където да си направят безплатен тест," допълва още той.

Според изследване на здравни експерти във Виетнам директните контакти на хората с положителна проба са били поставяни под правителствена карантина в здравни центрове, хотели или военни бази, докато на индиректните е било нареждано да се изолират в домовете си.

Признак за добрите резултати от проследяването на контактните лица е това, че според проучването 43% от първите 270 случая в страната са били без симптоми - дори и така, те са открити.

Пропагандата също играе важна роля в реакцията на Виетнам срещу коронавируса, като общественото внимание по темата се поддържа с високоговорители, постери по улиците , медиите и социалните мрежи. През февруари здравното министерство публикува песен за миене на ръцете, базирана на местен поп хит, която инструктира хората как да мият ръцете си пълноценно. Днес тя има над 48 милиона слушания в Youtube.

Дори и да не разполага с харизматичен, модерен лидер като новозеландския премиер Как Джасинда Ардерн стана най-популярният лидер на Нова Зеландия за последните 100 години , Виетнам също направи много неща по правилния начин по време на пандемията и ще излезе като една от държавите с най-малко щети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"