Държавата разби мита за "опасното" украинско зърно Снимка: © Getty Images

Земеделският министър Явор Гечев опроверга спекулациите за това, че украинското зърно, влизащо в България, има каквито и да било вредни съставки или че не отговаря на базовите изисквания на ЕС.

Гечев заяви, че са открити само "несъществени складови вредители", но те не се отразяват върху качеството на продукцията и няма сигнали за здравни проблеми. Спекулациите за качеството на зърното от Украйна дойдоха от зърнопроизводителите по време на протестите им срещу вноса. Тези протести доведоха до въвеждане на забрана за внасяне на зърно и други хранителни стоки от нападнатата от Русия страна. Тя влезе в сила на 24 април, но след преговори с Европейската комисия днес Министерският съвет я отмени.

Най-големите притеснения на Министерството на земеделието не са свързани с фитосанитарния контрол на вноса, а с това, че българските производители не могат да пласират собствената си продукция.

"Има пренасищане на пазара в Черноморския регион. Включително заради Русия, която е най-големият производител в света. Спецификата на търговия със зърно е такава, че се печелят търгове, в които България не е чак толкова конкурентоспособна", каза Явор Гечев в парламента.

Това се отнася основно за слънчогледа, който в момента залежава в обем от 1,166 млн. тона по складовете - "повече, отколкото можем да преработим до септември", по думите му.

Забраната на ЕК за вноса на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе "показва, че проблем има и той е съществен поне по отношение на тези култури", каза той.

"Въпреки по-слабата реколта пренасищането на пазара води до аномалии, които не можем да овладеем. Не е проблемът в пазенето на нечии интереси, проблемът е, че имаме продукция за около 3 млрд., която трудно ще реализираме, каквито и да са компенсациите от ЕС, няма да стигнат", каза още той.

Изявлението на Гечев дойде по време на изслушването в Народното събрание дойде на фона на продължителните спекулации за това, че украинските хранителни суровини не спазват качествения контрол в ЕС.

Гечев посочи, че изискванията в Европейския съюз се увеличават заради Зелената сделка, но Украйна е длъжна да отговаря на тях по силата на търговско споразумение от 2017 г.

"Да, ползват се неразрешени в ЕС вещества. Това не значи, че пшеницата, която излиза накрая, не отговаря на базовите изисквания", каза той.

Досега сигнали за проблеми с качеството са засичани само в Унгария и Полша. В България обаче влизат продукти, които вече са проверени за съответствие на румънско-украинската граница.

Въпреки това Министерството на земеделието е въвело извънредни фитосанитарни проверки, включително за ГМО или тежки метали - някои от които отнемат по 10 дни, затрудняват логистиката и създават икономически затруднения за получателите на стоката.

Тези проверки са показали, че няма значими проблеми с влизащия в България слънчоглед - основната продукция от Украйна, заради която недоволстват българските производители.

Хлебопроизводителите в България почти не използват украинска пшеница, но и при нея не се откриват отклонения от здравните норми.

"Всяка продукция идва със сертификат и от Румъния, въвели сме изискване пробите в България да се правят в различна лаборатория. Нямаме сигнали за каквито и да е здравни проблеми, свързани с този тип вносна продукция. Правим допълнителни проби и на крайния продукт. Считам, че сме се справили, защото нямаме реакции", каза Гечев.

Независимо от всички забранителни заповеди за вноса на стоки - спад в цените на крайните продукти няма и досега.

"През януари цената на прясното мляко беше 1,10 лв. В момента е 80 стотинки при фермерите, но при търговските обекти няма съществено изменение на цената. Което значи, че някъде по веригата, но не при производителите, пазарът не реагира по правилен начин. Ако няма адекватни печалби в сектора мляко, няма да може да оцелее при падане на цената под 80 ст.", каза още той.

Отменената забрана

Министерският съвет взе решение за отмяна на националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна, съобщи днес правителството - няколко часа след изслушването на земеделския министър в парламента.

Решението е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема. На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство България се съгласи с предложения от Европейската комисия пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани. ЕК се ангажира да отпусне 100 млн. евро финансова подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави от украинския внос и да активира защитни мерки за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява. След засегнатите страни са България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023