Държавата "уведоми" "Лукойл" за прекратяване на концесията на "Росенец" Снимка: © Getty Images

Правителството реши да "уведоми" „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за прекратяването на концесията му върху пристанищен терминал „Росенец“. Правителственият акт е подписан неприсъствено от министрите, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Новината идва часове, след като премиерът акад. Николай Денков каза пред "България Он ер", че парламентарното решение, по силата на което се прекратява концесионният договор, не е било съгласувано с кабинета, а това създава рискове.

"Най-добрият вариант е да си върнем "Росенец", но и "Лукойл" да продължи да работи нормално. Вече има разговори с тях с идеята, че може да се стигне до нормално, взаимоизгодно споразумение. Иначе се влиза в една неприятна и дълга процедура, която може да създаде рискове за цените на горивата", каза в интервюто, предшестващо правителствения акт Денков.

Президентът Румен Радев сезира и Конституционния съд за решението на парламента, с което държавата си връща контрола върху управлението на пристанищния терминал.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС - първоначално поотделно, се припознаваха като автори на идеята за край на концесията, а в крайна сметка гласуваха решението заедно. Бившият министър на енергетиката, сега депутат от ГЕРБ и председател на ресорната комисия Делян Добрев, както и на защитниците на отнемането на концесията от "Лукойл", казват, че то няма да повлияе на цените на горивата, нито на работата на рафинерията. Тя просто ще плаща такси за ползване на пристанището, вместо концесионна такса, както е сега. Държавата, а не рафинерията ще е във владение на "Росенец", ако се пристъпи към действие.

Централата на Лукойл България ГЕРБ се оправда за подписването на договора за концесията на "Росенец"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024