Държавата с нов опит да накара големите вериги доброволно да фиксират цени на някои храни Снимка: © Getty Images

Държавата започва преговори с търговските вериги за старт на инициатива "Достъпно за Вас".

Идеята е търговските вериги да фиксират на седмична база цените на някои продукти от 9 групи храни, които са основни за малката потребителска кошница. Това става ясно от думите на министъра на икономиката Богдан Богданов, цитиран от БТА.

Предложението е веригите да се включат доброволно в кампанията, а не с фиксиране на надценките в закон, каквито предложения имаше служебното правителство. Целта е да се осигури пакет от стоки от първа необходимост, предлагани в търговските вериги, които да са на по-достъпни цени за определен период от време.

Планира се кампанията да стартира от 1 ноември и да продължи 8 месеца. През това време хипермаркетите ще са длъжни на входовете си да обявяват кои са продуктите на най-добра цена, къде в магазина се намират, както и на каква цена се предлагат.

"Целта е да определим пакет от храни, на които да не фиксираме ние цените, а всеки търговец сам да определя най-добрата цена. Всяка верига сама ще определя и какви продукти да включи в отделните групи, които Министерството на икономиката определя“, уточнява Богданов.

В края на всяка седмица ще се подава информация към НСИ за цените, на които се предлагат съответните продукти. Групите храни, които могат да са част от тази инициатива, са: мляко и млечни продукти, яйца, плодовеи и зеленчуци, както и консервирани храни.

За да бъдат информирани повече потребителите, Министерството на икономиката предлага продуктовата кошница за съответната седмица да се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

Разговорите по темата с хипермаркетите предстоят в следващите дни.

Много вероятно е инициативата да е част от мерките, които България предприема по пътя към еврото.

Държавата се стреми да стане член на Еврозоната от 1 януари 2025 година и една от потенциалните спънки е именно овладяване на нивата на инфлацията.

Макар да забавя хода си, тя остава висока. Преди дни Националният статистически институт отчете годишна инфлация от 6,3%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024