Държавата ще купува медицински хеликоптери директно от фирмата, участвала в провалилата се процедура

Министерството на здравеопазването купува 6 медицински хеликоптера в процедура по пряко договаряне без пускане на обществена поръчка. Покана за поръчката ще бъде изпратена към една единствена фирма - италианската "Leonardo S.p.A", която беше единствената компания, която подаде оферта в провалилата се през ноември процедура за закупуване на хеликоптери.

За това се разбра от съобщение на ведомството, публикувано на 6 януари, в което се посочва, че се предвижда"Leonardo" да осигури 6 хеликоптера с апаратура за спешна помощ срещу 135,5 млн. лв. без ДДС. Конкурс, в който да могат да се включат и други кандидати, този път няма да има, а решението за това е взето в петък по предложение на зам.-министъра на здравеопазването д-р Тома Томов.

През ноември италианската фирма беше единственият кандидат в обявената от ведомството процедура за закупуване на оборудването. Служебното правителство обаче реши да прекрати конкурса за обществена поръчка, като аргументира действията си с това, че "Leonardo" е предложила 102,5 млн. лв. - сума, която е с над 20% по-висока цена от заложения таван.

Преди дни - на 4 януари - здравният министър Асен Меджидиев обеща, че България ще има медицински хеликоптер до края на септември. Той обаче твърдеше, че се подготвя нова процедура за обществена поръчка, която предстои да бъде пусната през февруари и да бъде поета от Държавния авиационен оператор. Сега обаче става ясно, че закупуването на съоръжението преминава към директно договаряне.

Очаква се договарянето да се осъществи в рамките на няколко дни, за да се разбере дали фирмата ще може да изпълни заданието за доставка.

В момента България е единствената страна-членка на ЕС, която не разполага с хеликоптери за медицински и специализирани операции. Страната не разполага нито с въздушна спешна помощ, нито с работеща система за спасяване на бедстващи хора чрез хеликоптери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024