Държавата загуби дело срещу фирма на Васил Божков за 329 млн. лв.

Върховният административен съд (ВАС) отмени съдебен акт, според който "Еврофутбол" на бизнесмена Васил Божков дължи на държавата близо 329 млн. лв. Решението не подлежи на обжалване и е най-голямото данъчно дело, заведено от бивша фирма на Божков срещу държавата.

Магистратите обявяват като изначално нищонен акта на публичното вземане на "Еврофутбол", тъй като е бил издаден от некомпетентен държавен орган - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), а председателят на комисията е трябвало да определи друг орган, който да издаде акта. Те посочват, че той не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт.

"С днешното си решение по административно № 6850 от 2021 г. върховните магистрати не се произнасят по същество за дължимостта на сумите. Нищожност на акта е обявена, поради открити нарушения по процедурата, по която е установено публичното държавно вземане", се казва в решението на ВАС.

Съдиите посочват още, че е недопустимо един и същи орган - в лицето на ДКХ - да има компетентността както да издаде акт, така и да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Преди година Административният съд в София отсъди, че "Еврофутбол" дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, тъй като компанията е внасяла значително по-малка държавна такса за хазарт за срок от пет години. Това решение обаче е отменено от ВАС.

В края на лятото Административният съд се произнесе и по друго дело срещу фирмата на бизнесмена Васил Божков "Ню Геймс", според което той трябва да плати на държавата над 47 млн. лв. такси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024