Държави от НАТО обещаха да засилят ПВО на Украйна с изпращане на още оръжия Снимка: © Getty Images

Съюзниците на Украйна от НАТО обявиха, че ще доставят модерни оръжия за противовъздушна отбрана на Киев след поредицата от руски ракетни удари, които отново ескалираха тази седмица. Доставката, обещана от Великобритания, Канада, Франция и Нидерландия, включва ракети и радари, а по-рано подобна заявка дадоха и САЩ, съобщава BBC.

Обещанията идват в момент, когато съюзниците на Украйна от 50 държави се срещат в централата на Алианса в Брюксел. Киев приветства срещата на върха като "историческа".

Украйна твърди, че в понеделник и вторник Русия е изстреляла повече от 100 ракети и е използвала десетки безпилотни самолети, като е поразила енергийна инфраструктура и други невоенни цели. През първия ден на ударите са загинали най-малко 19 души. Те са довели и до големи прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването в редица украински градове.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ракетните удари са били отмъщение за нападението срещу ключовия мост, свързващ Русия и незаконно анексирания от нея полуостров Крим. Според Кремъл взривът в събота е бил организиран от украинската разузнавателна служба - твърдение, което Киев не е потвърдила.

Великобритания планира да дарина Украйна ракети за противовъздушна отбрана, както и стотици безпилотни летателни апарати, за да подпомогне капацитета на страната за събиране на информация и логистика. Тя ще предостави и 18 гаубични артилерийски оръдия в допълнение към вече доставените 64.

"Последните безразборни удари на Русия по цивилни райони в Украйна оправдават по-нататъшната подкрепа за тези, които се опитват да защитят своята нация", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

В речта си след срещата в Брюксел в сряда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че "ще направим всичко възможно, за да се уверим, че те (украинците) разполагат с необходимото, за да бъдат ефективни".

Освен това френският президент Еманюел Макрон потвърди, че Франция ще достави свои системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Канадските власти пък съобщиха, че ще предоставят нова военна помощ на Киев в размер от над 47 млн. канадски долара за справяне с руското нахлуване. Пакетът ще включва артилерийски снаряди, сателитни комуникации, зимно облекло и камери за дронове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024