Държавният сайт за сравнение на цени в хранителните вериги стартира до дни

Държавният сайт за сравнение на цените на храните в търговските вериги е готов и ще стартира официално до дни, обяви вицепремиерът и министърът на транспорта Христо Алексиев след заседанието на служебния кабинет. Той увери, че бизнесът е склонен да подава информация за цените си.

„Сайтът е готов. Проведохме разговор с търговските вериги. Те са склонни да публикуват своите цени на информационната платформа. Това ще доведе до прозрачност и предвидимост“, каза той.

Платформата ще бъде представена в петък, а от идната седмица веригите вече ще започнат да публикуват своите цени там.

Сайтът ще следи около 50 основни продукта, като идеята е да се анонсират само тези с най-ниските цени – с условието да не са на промоция.

Служебната власт се надява, че това ще доведе до сваляне на цените на продуктите. Алексиев каза, че се предвиждат и санкции за некоректно поведение, ако стойността на сайта е една, а на щандовете друга.

Работата по платформата за сравнение на цените бе анонсирана в началото на февруари с мотива, че това ще помогне на хората да правят „информиран избор“. Идеята за нея се появи в публичното пространство паралелно със сигналите за прекомерно големи надценки на хранителните продукти. Срещу веригите заваляха обвинения в „спекула“ и „картелни споразумения“.

Вчера стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията е започнала внезапни проверки в офиси на търговски вериги и производители на храни. Регулаторът съобщи, че се е самосезирал заради съмнения за картелни споразумения.

Милена Драгийска, Любомир Хърсев Милена Драгийска от Lidl: Трябват реформи. Местната продукция не успява да покрие потреблението


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024