Снимка: © Булевард България

„Демократична България“ събира подписи за промени в Конституцията, с които си поставя за цел ясна отчетливост на главния прокурор пред парламента. От ДБ искат предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста му.

Това обяви съпредседателят Христо Иванов пред парламента. Той добави, че от коалицията работят за окончателна реформа на Висшия съдебен съвет, за въвеждане на пряка конституционна жалба, внесли са и изменения за закриване на специализираните съдилища и специализираната прокуратура.

Предстои да внесат изменения за ликвидирането на КПКОНПИ в настоящия ѝ вид, което ще означава освобождаване от длъжност на Сотир Цацаров. Предвиждат и промяна в изборния процес.

„Като си подадох оставката като правосъден министър, казах, че България се превръща в прокурорска република. Главният прокурор решава на кого да даде имунитет, кой да бъде поставен под натиск - тук има хора, които са минавали през тази цедка. Излизат скандални записи и снимки, а това не се преследва. Искаме да сложим край“, каза Иванов.

„Искаме да бъде въведена пряка конституционна жалба и така необходимата лустрация. Внесли сме пакет от изменения да се закрият специализираните съдилища и специализираната прокуратура".

„Тези институции, които бяха създадени под надслова за решителна борба с корупцията, са олицетворение на избирателно прилагане на държавна репресия за едни и затваряне на очи за други“, каза Иванов.

„Внасяме днес поредица от изменения за по-прозрачен изборен процес. В тези изменения предвиждаме видеонаблюдение, възможност за дистанционно гласуване, създаване на район „Чужбина“, премахване ограничението на секциите в чужбина (максимум 35 за страна извън ЕС). Предвиждаме и електронно управление“.

Христо Иванов добави, че ако от „Има такъв народ“ поискат подкрепата на ДБ, коалицията ще влезе в разговор за това какво управление може да бъде излъчено с мандат на ИТН. „Не бихме подкрепили управление на ГЕРБ. Нас не ни е страх от предсрочни избори“, добави той.

"Във всички изказвания досега стана дума дали ще го бъде изобщо това Народно събрание. Изглежда, то ще свърши само една задача – да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта – ДПС", каза Иванов.

Той очерта няколко приоритета пред ДБ: програма за масова, доброволна имунизация; комплекс от мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори; България да стартира процедура по Плана за възстановяване и устойчивост. "Обръщам се към колегите към отиващото си правителство – отказът ви да внесете този план е саботаж. Опитвате да прикриете своя провал. Страхувата се, че ще се натъкнете на критики от ЕК, ако го направите".

Втората група приоритети на "Демократична България" е свързана с "дълбоката криза на държавността". "Протестът беше фокусиран върху главния прокурор и властта. Но от ДБ твърдим, че кризата на демокрацията започва от много по-дълбоки ситемни основания – те имат дълбок генезис в комунистическия режим, в неизвършената лустрация, в това, че не бяхме откъснати като сателит на СССР. Управлението на Борисов е най-грозната картина на тези проблеми. Корупция, присвояване на властта, сговаряне със Сарая – това е най-грозната проява на този системен проблем. Ако искаме да лекуваме България, да започнем с решителни реформи".


Радев: Нужен е демонтаж на модела ГЕРБ и нов вид власт, за да изпълним националните цели

"Има такъв народ" внася промени в Изборния кодекс и сваляне на субсидията до 1 лв

Бойко Борисов внесе оставката на правителството си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията