ДБ искат ДАНС да провери китайските камери и руските валидатори в градския транспорт на София Снимка: © Getty Images

Депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов е поискал от ДАНС да даде информация за нивото на сигурност на камерите и валидаторите в градския транспорт на София.

Устройствата за видеонаблюдение в автобусите се оказват произведени от китайска компания, която "има история с уязвимости", съобщава Божанов, който беше министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков.

В метрото са монтирани устройства за валидиране на билети, които са произведени в Русия.

"Ако са взети необходимите мерки, това не би следвало да е проблем, но за да сме сигурни, че няма да има неоторизиран достъп до видеонаблюдението и до данните от валидаторите, изпратих въпрос до ДАНС (чрез министър-председателя), с което питам дали да направили проверки и препоръки в столичния градски транспорт и дали тези препоръки са били отразени", съобщава Божанов в Twitter.

Той посочва, че транспортът е част от стратегическите дейности по националната сигурност в страната и "ДАНС следва да имат актуален поглед върху него".

Казусът беше повдигнат дни след въвеждането на новата електронна система за таксуване в градския транспорт на София, която показа недомислени технически решения при заверяването на билетите.

Руските валидатори в метрото са от московската компания "Терминальные технологии" и са поставени през април 2021 г. в София.

  • Те са общо 500, а производителят им работи на територията на Русия, в Беларус, Узбекистан, Азербайджан, Армения и Казахстан.

Видеонаблюдението в автобусите започна в края на 2020 г. Камерите са от Hikvision - един от големите китайски производители на камери и софтуер за наблюдение, който стана известен с това, че е създал платформа за китайската полиция за следене на протести.

От миналата година в САЩ действа забрана за вноса и продажбата на комуникационно оборудване на Hikvision.

През декември Guardian съобщава, че компанията разработва централизирани платформи за наблюдение и реакция от полицейски и други служби чрез множество камери в цял Китай.

Hikvision рекламират своята облачна платформа Infovision IoT като система, която е способна да подава сигнали към службите при засичане на определени активности, а сред изброените от тях са както престъпни дейности, така и "масови събирания за нарушаване на обществения ред" и "заплаха за петиции", т.е. дава на властта инструмент за нарушаване на граждански права на недоволни от режима.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024