Снимка: © Булевард България

"Демократична България" настоява за сформиране на редовно правителство с третия мандат, което да изведе страната от предстоящата "комбинация от кризи". Това заяви на консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на коалицията Христо Иванов, като подчерта, че без подкрепата на ИТН "нищо няма да се получи".

Държавният глава започна срещата, припомняйки предизвикателствата пред страната - социална, икономическа, здравна криза и тази, свързана с нова мигрантска вълна - които "увеличават залога" за третия мандат. Радев ще връчи втория на ГЕРБ, но те обявиха, че ще го върнат веднага.

"За да сполучим, се изисква активен диалог, компромис и консенсус. Вашата коалиция е активен фактор в диалога, в непрекъснат контакт с другите партии. Въпросът ми е трябва ли да се промени нещо в подхода при преговорите вътре в Народното събрание, защото остава третият мандат, който ни дели от това да имаме или нямаме правителство?", попита президентът.

"Поставихте пръста в раната", отговори Христо Иванов. "Страната е изправена пред усложнена комбинация от кризи. Това винаги дава ефект, който е непредсказуем. Всички трябва да осъзнаем отговорността и с третия мандат да компенсираме дефицитите на подхода при първия мандат, да сформираме управление, което през зимните месеци да преведе страната през кризите, без да причиняваме още едни избори".

"Когато е толкова сложна парламентарната архитектура, когато избирателят реално не е дал доминираща роля на нито една партия, диалогът, готовността на взаимни отстъпки е ключовият елемент да се излъчи ново управление", смята Иванов. 

Според него - липсата на диалог е рецепта за липса на прозрачност, отчетност, легитимност. Затова от ДБ са отказали да подкрепят проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов.

"Важно е ние – 4-те партии без ГЕРБ и ДПС, да се опитаме с третия манадт да си научим урока и да създадем кратко управление за първа помощ на страната при всички тези предизвикателства. С разговор може да се намери такава формула. Трябва да ползваме третия мандат като кризисен и да произведем резултат. Ключовият елемент е готовността на колегите от ИТН да влязат отново в преговорите, без това няма как да стане", заяви Христо Иванов.

Няколко пъти, включително вчера пред президента, от "Има такъв народ" заявиха, че няма да се включат в преговорите за третия проучвателен мандат, защото са били "предадени", когато са предложили проектокабинет. "Има други 5 партии, които разполагат с мнозинство - могат те да съставят редовно правителство", отбеляза Тошко Йорданов.


Радев призова ИТН да се върнат в преговорите при третия мандат, партията отказваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти