Снимка: © Булевард България

"Демократична България" настоява за сформиране на редовно правителство с третия мандат, което да изведе страната от предстоящата "комбинация от кризи". Това заяви на консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на коалицията Христо Иванов, като подчерта, че без подкрепата на ИТН "нищо няма да се получи".

Държавният глава започна срещата, припомняйки предизвикателствата пред страната - социална, икономическа, здравна криза и тази, свързана с нова мигрантска вълна - които "увеличават залога" за третия мандат. Радев ще връчи втория на ГЕРБ, но те обявиха, че ще го върнат веднага.

"За да сполучим, се изисква активен диалог, компромис и консенсус. Вашата коалиция е активен фактор в диалога, в непрекъснат контакт с другите партии. Въпросът ми е трябва ли да се промени нещо в подхода при преговорите вътре в Народното събрание, защото остава третият мандат, който ни дели от това да имаме или нямаме правителство?", попита президентът.

"Поставихте пръста в раната", отговори Христо Иванов. "Страната е изправена пред усложнена комбинация от кризи. Това винаги дава ефект, който е непредсказуем. Всички трябва да осъзнаем отговорността и с третия мандат да компенсираме дефицитите на подхода при първия мандат, да сформираме управление, което през зимните месеци да преведе страната през кризите, без да причиняваме още едни избори".

"Когато е толкова сложна парламентарната архитектура, когато избирателят реално не е дал доминираща роля на нито една партия, диалогът, готовността на взаимни отстъпки е ключовият елемент да се излъчи ново управление", смята Иванов.

Според него - липсата на диалог е рецепта за липса на прозрачност, отчетност, легитимност. Затова от ДБ са отказали да подкрепят проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов.

"Важно е ние – 4-те партии без ГЕРБ и ДПС, да се опитаме с третия манадт да си научим урока и да създадем кратко управление за първа помощ на страната при всички тези предизвикателства. С разговор може да се намери такава формула. Трябва да ползваме третия мандат като кризисен и да произведем резултат. Ключовият елемент е готовността на колегите от ИТН да влязат отново в преговорите, без това няма как да стане", заяви Христо Иванов.

Няколко пъти, включително вчера пред президента, от "Има такъв народ" заявиха, че няма да се включат в преговорите за третия проучвателен мандат, защото са били "предадени", когато са предложили проектокабинет. "Има други 5 партии, които разполагат с мнозинство - могат те да съставят редовно правителство", отбеляза Тошко Йорданов.


Радев призова ИТН да се върнат в преговорите при третия мандат, партията отказваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина