ДБ пред президента: Нужно е управление за "първа помощ" на страната, но всичко зависи от ИТН Снимка: © Булевард България

"Демократична България" настоява за сформиране на редовно правителство с третия мандат, което да изведе страната от предстоящата "комбинация от кризи". Това заяви на консултациите при президента Румен Радев съпредседателят на коалицията Христо Иванов, като подчерта, че без подкрепата на ИТН "нищо няма да се получи".

Държавният глава започна срещата, припомняйки предизвикателствата пред страната - социална, икономическа, здравна криза и тази, свързана с нова мигрантска вълна - които "увеличават залога" за третия мандат. Радев ще връчи втория на ГЕРБ, но те обявиха, че ще го върнат веднага.

"За да сполучим, се изисква активен диалог, компромис и консенсус. Вашата коалиция е активен фактор в диалога, в непрекъснат контакт с другите партии. Въпросът ми е трябва ли да се промени нещо в подхода при преговорите вътре в Народното събрание, защото остава третият мандат, който ни дели от това да имаме или нямаме правителство?", попита президентът.

"Поставихте пръста в раната", отговори Христо Иванов. "Страната е изправена пред усложнена комбинация от кризи. Това винаги дава ефект, който е непредсказуем. Всички трябва да осъзнаем отговорността и с третия мандат да компенсираме дефицитите на подхода при първия мандат, да сформираме управление, което през зимните месеци да преведе страната през кризите, без да причиняваме още едни избори".

"Когато е толкова сложна парламентарната архитектура, когато избирателят реално не е дал доминираща роля на нито една партия, диалогът, готовността на взаимни отстъпки е ключовият елемент да се излъчи ново управление", смята Иванов.

Според него - липсата на диалог е рецепта за липса на прозрачност, отчетност, легитимност. Затова от ДБ са отказали да подкрепят проектокабинета на ИТН с премиер Пламен Николов.

"Важно е ние – 4-те партии без ГЕРБ и ДПС, да се опитаме с третия манадт да си научим урока и да създадем кратко управление за първа помощ на страната при всички тези предизвикателства. С разговор може да се намери такава формула. Трябва да ползваме третия мандат като кризисен и да произведем резултат. Ключовият елемент е готовността на колегите от ИТН да влязат отново в преговорите, без това няма как да стане", заяви Христо Иванов.

Няколко пъти, включително вчера пред президента, от "Има такъв народ" заявиха, че няма да се включат в преговорите за третия проучвателен мандат, защото са били "предадени", когато са предложили проектокабинет. "Има други 5 партии, които разполагат с мнозинство - могат те да съставят редовно правителство", отбеляза Тошко Йорданов.


Радев призова ИТН да се върнат в преговорите при третия мандат, партията отказваАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024