ДБ започва консултации за военна помощ за Украйна Снимка: © Снимка: Ладислав Цветков; Шествие в подкрепа на Украйна, 24 март

"Демократична България" ще започне консултации с партиите в Народното събрание в опит да организира подкрепа за евентуално предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна.

Това решение може да бъде съгласувано с "нейните потребности и с възможностите на нашата страна", се казва в декларация на парламентарната група на ДБ.

"Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа", се казва в декларацията.

В нея се посочва, че "българският национален интерес се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците", а значителна част от тях вече са предоставили директна военна помощ и подкрепа на Украйна.

"Като народни представители имаме не само политически, но и морален дълг да се съобразяваме с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна", се казва още в декларацията на ДБ.

Инициативата идва въпреки пасивната позиция на новото ръководство на Министерството на отбраната и активната съпротива от страна на президента Румен Радев за предоставяне на каквото и да е защитно оборудване на украинската армия.

Във вторник военният министър Драгомир Заков обяви, че българската армия има "критичен недостиг, включително и на боеприпаси", поради което не може да отделни нищо за Украйна.

Радев дори заплаши, че "няма да допусне" да се "въвлече България в конфликта", каквото според него би било последствието от изпращане на военна подкрепа за Украйна. Против биха гласували и депутатите от БСП, които не пожелаха дори да подкрепят декларация с призив за налагане на санкции срещу Русия в първите дни на избухването на войната.

От друга страна - най-голямата опозиционна партия ГЕРБ даде ясен сигнал, че е готова да даде гласове в Народното събрание при евентуално решение за военна помощ за Киев.

"Може да сме обидени, наранени, огорчени, но нашата евроатлантическа линия е непоколебима за разлика от Христовци, Атанасовци, които крепят коалцията, разбиват държавата и основните системи в нея", каза Бойко Борисов на пресконференция няколко дни след като беше задържан за 24 часа и обвърза ареста си с позицията на ГЕРБ в подкрепа на Украйна.


ГЕРБ ще подкрепи военната помощ за Украйна, "Възраждане" заплаши да свали властта с "всички възможни средства"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024