Снимка: © Снимка: Ладислав Цветков; Шествие в подкрепа на Украйна, 24 март

"Демократична България" ще започне консултации с партиите в Народното събрание в опит да организира подкрепа за евентуално предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна.

Това решение може да бъде съгласувано с "нейните потребности и с възможностите на нашата страна", се казва в декларация на парламентарната група на ДБ.

"Категорично заявяваме, че подкрепата за свободата и независимостта на Украйна е защита на свободата, солидарността и сигурността в Европа", се казва в декларацията.

В нея се посочва, че "българският национален интерес се дефинира през членството на страната в Европейския съюз и НАТО и във връзка с отношенията ни със съюзниците", а значителна част от тях вече са предоставили директна военна помощ и подкрепа на Украйна.

"Като народни представители имаме не само политически, но и морален дълг да се съобразяваме с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза в Украйна", се казва още в декларацията на ДБ.

Инициативата идва въпреки пасивната позиция на новото ръководство на Министерството на отбраната и активната съпротива от страна на президента Румен Радев за предоставяне на каквото и да е защитно оборудване на украинската армия.

Във вторник военният министър Драгомир Заков обяви, че българската армия има "критичен недостиг, включително и на боеприпаси", поради което не може да отделни нищо за Украйна.

Радев дори заплаши, че "няма да допусне" да се "въвлече България в конфликта", каквото според него би било последствието от изпращане на военна подкрепа за Украйна. Против биха гласували и депутатите от БСП, които не пожелаха дори да подкрепят декларация с призив за налагане на санкции срещу Русия в първите дни на избухването на войната.

От друга страна - най-голямата опозиционна партия ГЕРБ даде ясен сигнал, че е готова да даде гласове в Народното събрание при евентуално решение за военна помощ за Киев.

"Може да сме обидени, наранени, огорчени, но нашата евроатлантическа линия е непоколебима за разлика от Христовци, Атанасовци, които крепят коалцията, разбиват държавата и основните системи в нея", каза Бойко Борисов на пресконференция няколко дни след като беше задържан за 24 часа и обвърза ареста си с позицията на ГЕРБ в подкрепа на Украйна.


ГЕРБ ще подкрепи военната помощ за Украйна, "Възраждане" заплаши да свали властта с "всички възможни средства"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Управляващите партии се събират, за да обсъдят постигнатото дотук със Скопие

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"

Сигнал за предлаган подкуп от 6 милиона лева, обвинения в изнудване, формален контрол - история от европейска граница