Делото "НАПleaks" не тръгна заради забавен обвинителен акт Снимка: © Getty Images

Делото за изтичането на лични данни на 6 млн. български граждани от НАП не успя да тръгне при разпоредителното си заседание.

Причината - основният подсъдим Кристиян Бойков не е получил навреме копие от обвинителния акт.

Бойков и бившият му работодател в "ТАД Груп" Иван Тодоров бяха обвинени в "кибертероризъм" за това, че през 2019 г. беше пробита стара база данни на НАП, а информацията за доходи и ЕГН-та на милиони души изтече онлайн.

Разследването приключи 4 години след появата на незаконно придобитите файлове, като междувременно прокуратурата развиваше фантастични теории, че обвиняемите имали намерения да "дестабилизират" държавата с планове да хакнат пръскачките за поливане на цветята пред Народното събрание.

Третият човек, причислен към "групата" - търговският директор Георги Янков беше освободен от наказателна отговорност поради липса на доказателства.

През 2021 г. НАП беше осъдена от частно лице пред Върховния административен съд за това, че е допуснала да бъде хакната, без да защити по сигурен начин данните на гражданите.

Съдът реши, че всеки, който е претърпял вреди вследствие на нарушение на GDPR след "НАПLeaks", има право на обезщетение от данъчната администрация.

Отделно от това - НАП обжалва глоба от над 5 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни, но по случая няма развитие от години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024