Делото за пачките и кюлчетата от снимките с Борисов е прекратено

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването по казуса със златните кюлчета и пачки в нощното шкафче от спалнята на Бойко Борисов. Това потвърждава градският прокурор на София Илиана Кирилова пред БТА.

Информацията беше първо съобщена от "Биволъ", които цитират прокурорското постановление, издадено на 10 май. В него не става ясно какви са мотивите на наблюдаващият прокурор да прекрати делото.

Прокуратурата образува разследването по скандала със снимките с пачките в чекмеджето на Борисов през 2020 г., но още в края на същата година го спря с твърдението, че не е успяла да установи кой е правил кадрите и дали златото и парите са истински. През декември 2021 г. СГП отново се активизира и поиска от БНБ да извърши експертиза на снимките, за да може парите да бъдат проверени по серийни номера.

От съдебния орган обаче отново посочват, че от юридическа гледна точка няма как да се установи дали банкнотите и кюлчетата на снимките са истински, или са само макети, дори и да съвпадат като номера със съществуващи.

Новината беше потвърдена и от главния прокурор Иван Гешев. Пред БНТ той каза, че наказателното производство е прекратено на 10 май, като към този момент главен прокурор бил Борислав Сарафов, тъй като Гешев бил в Съединените щати. Това се случва точно в деня преди кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел да поиска оставката му.

"Делото е на специален надзор. Дадени са указания за извършване на служебен контрол върху постановлението от Върховна касационна прокуратура. Това срутва мита за всемогъщия и силен главен прокурор", коментира той.

От следващо изказване на Гешев пред БТА става ясно, че Апелативната прокуратура в София се е заела проверява как е прекратено въпросното дело.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024