Делян Добрев активира прокуратурата срещу кабинета "Денков" заради дивидента от БЕХ

Делян Добрев, който единствен отказа да подкрепи кабинета "Денков" от ПГ на ГЕРБ, е подал сигнал до прокуратурата срещу министъра на финансите Асен Василев.

По негово предложение Министерският съвет реши да задължи почти всички държавни предприятия да платят 100% дивидент за миналата година в бюджета за 2023 г., като един от най-важните източници по тази линия беше Българският енергиен холдинг.

Проблемът с БЕХ обаче се оказа в това, че малко след изборите компанията е внесла нов годишен финансов отчет, в който драстично смалява реализираната печалба от 1,58 млрд. лв. на 674 млн. лв. - за сметка на предполагаеми отписани заеми, предимно раздадени на дъщерни дружества.

Василев изпрати две проверки на АДФИ и НАП, за да установят как се е получило това разминаване и дали не става дума за умишлен счетоводен трик с предполагаеми политически мотиви.

Междувременно той изиска дивидент от БЕХ не по-малък от първоначално отчетения милиард и половина, с подкрепа на кабинета (и глас "въздържал се" от Мария Габриел).

Според Делян Добрев правителството е нарушило Търговския закон, защото не основава изискването на годишния финансов отчет, заверен от одитор - т.е. не се съобразява с коригираната стойност на печалбата на БЕХ.

Той твърди, че позоваването на предварителния отчет на дружеството от февруари 2023 г., който е публикуван в Агенцията за публичните предприятия и контрол, е нарушение, което е "самостоятелно основание за отмяна на незаконосъобразния административен акт".

Писмото е изпратено до Върховната административна прокуратура, която е сезирана с искане за упражняване на надзор за законност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024