Делян Пеевски лично предложил номинацията на Елена Йончева (Обновена на 24 април)

Статията е обновена на 24 април в 8:35ч.

Номинацията на ДПС-Благоевград за Елена Йончева като евродепутат се оказа лично обаждане от Делян Пеевски.

Това разказа самата тя пред журналисти от bTV часове след като партията изненадващо обяви, че местна структура я е издигнала за нов мандат в Европарламента.

"Господин Пеевски ми се обади на мен, лично. Покани ме в сградата на Народното събрание и направи това предложение преди три дни", каза Йончева на въпрос как се е стигнало до този ход.

"Казах, че трябва да помисля. Но обясних, че ще приема, ако действително имам правото да отстоявам това, което съм отстоявала и досега. Да бъда това, което съм била", казва тя.

Йончева отхвърли обвиненията на Корнелия Нинова в зависимости към Пеевски, като обяви, че по нейна инициатива е приета резолюция за България, в която се посочва, че "имаме сериозни проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правосъдната система".

Тя обаче не даде отговор как си представя, че номинацията на Делян Пеевски се вписва в представите ѝ за правова държава, свободни медии и работеща правосъдна система. По bTV на 24 април Йончева отново избегна отговора на въпроса как си представя битката с корупцията редом до Делян Пеевски, който е санкциониран именно за това по глобалния закон "Магнитски".

"Не мога да коментирам закон, който е на трета страна," каза Йончева и отново повтори, че за нея е важно, че работи ефективно с депутатите от ДПС в АЛДЕ.

"Бих приела покана от партия, която ми дава свободата да продължа тези битки. Предстои законодателство, свързано с трафика на хора. Работя и по медийния акт. Ако имам подкрепа да работя по тези теми, да, бих приела тази номинация", обяви тя.

Йончева обясни, че "всичките ѝ битки били срещу Борисов" и нямало как да приеме подобна покана от негова страна, но не отговори защо поканата от Пеевски се е оказала по-приемлива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024