Трима началници на РПУ и бивш шеф на КАТ са разследвани за чадър над Георги Семерджиев

Проверката за полицейски чадър над Георги Семерджиев е стигнала до данни за връзка на трима ръководители на столични Районни управления на МВР и един бивш ръководител на сектор "КАТ" в София.

Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев в интервю за БНТ по повод вътрешното разследване в полицията след катастрофата на 5 юли, довела до смъртта на две млади жени. Семерджиев беше арестуван след бягство от местопрестъплението, а в автомобила му с фалшиви регистрационни номера бяха намерени полицейска стоп палка и сини сигнални светлини.

Министърът отказа да съобщи имената на заподозрените полицейски началници, но заяви, че "всички ще станат известни".

Общо "десетина ръководни служители" са проверявани за това, че Семерджиев е допускан да шофира без книжка в продължение на близо 10 години - без да бъде арестуван.

"Ако не бяха положени тези усилия, всички щяха да говорят, че в случая "Семерджиев" са замесени двама полицейски служители. Единият беше уволнен, другият - дисциплинарно наказан. Ние разширихме този случай до 40 служители, като върнахме лентата назад до 2014 г. и проверихме всеки, който има отношение. В следващия списък на инспектората, който проверява как ръководните служители са си свършили работата, има трима ръководители на районни управления и бивш ръководител на сектор "КАТ". Бивш, за щастие", каза той.

В същото време Иван Демерджиев се оплака, че "почти няма висш служител на МВР без образувано досъдебно производство" от прокуратурата, която според него държи ръководните кадри на полицията в зависимост чрез този инструмент за натиск.

Той даде пример с прокурорската забрана към полицията в Шумен да изнася данни за катастрофата в края на септември, при която 18-годишен уби младо момиче на пътя. Впоследствие отново прокуратурата е атакувала МВР, че едва ли не прикрива информация по казуса.

"Това е отвратително и не кореспондира с правовата държава. Служителите на МВР се стремят да изпълняват указанията на прокуратурата от страх да не се сдобият с още някое производство. Какво излиза - забранявам на някого да говори, а след това го обвинявам, че прикрива информация по случая - това е висша форма на лицемерие", каза Демерджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024