Демерджиев: Сигналите за купен и корпоративен вот - най-много за ГЕРБ и ДПС Снимка: © Булевард България

Най-много сигнали за купен и корпоративен вот има за партиите ГЕРБ и ДПС. Но "почти няма партии, за които няма сигнали". Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след края на изборния ден.

По думите му увеличението на броя сигнали за нередности в изборния процес е 100% в сравнение с вота на 2 октомври 2022 г.

"Изборният ден премина спокойно и хората успяха да упражнят правото си на глас. Нямаше сериозни нарушения и сериозни сигнали, които да препятстват големи групи от хора да упражнят правото си на глас. Имаше досъдебни производства и задържани, но това не е нещо необичайно", каза още Демерджиев, цитиран от Нова тв.

За повечето случаи на задържани, вицепремиерът обясни: „Предупредих още в началото на предизборната кампания, че с връщането на хартиената бюлетина активността на тези, които се опитват да манипулират вота, става по-висока. Това се потвърди. Имаме много повече сигнали", добави той.

Демерджиев обяви, че е установено откъде идва атаката с бомбените заплахи в училищата. „Трябва да разграничим атаките на две части. Първата беше хибридна, която не беше от България. Там работят партньорските служби. Другата бяха ученици. Не мисля, че целта на учениците бяха изборите", каза още министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024