Демерджиев: Гешев трябва да разбере, че прокуратурата не е нещо извън държавата

Едно трябва да осъзнае главният прокурор Иван Гешев - прокуратурата не е нещо извън държавата, тя е държавен орган.

Това заяви снощи пред "Нова телевизия" служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в отговор на изявлението на Гешев от "Факултета", че в квартала "трябва да бъдат някои политици и че прокуратурата не може да замести държавата". Гешев беше там по покана на ромската общност, за да отговори на притесненията на хората след убийството на таксиметров шофьор в кв. "Разсадника".

"Самата прокуратура апелираше да работи заедно с МВР, а полицията си свърши работата. Задържа извършителя и обезпечи свидетелите. МВР сътрудничи и си изпълнява правомощията", каза Демерджиев.

Според него не може да се постави полицай на всеки ъгъл, който да възпрепятства подобни инциденти.

Демерджиев каза още, че мястото на главния прокурор не е там, той е отишъл, само за да си направи пиар и единствено е успял да разбуни духовете и да излязат още повече протестиращи да блокират движението на кръстовището на булевардите "Константин Величков и Александър Стамболийски".

„Какво прави главният прокурор на мястото е много интересен въпрос. Ако той визира мен, като вътрешен министър, защо не съм там – веднага обяснявам. Колкото и да е тежък и неприятен този инцидент, той все пак е криминален инцидент. Това не е нападение над таксиметровия шофьор в собственото му такси, докато извършва дейността си. Това е една изключително неприятна саморазправа, каквато ние не трябва и няма да допуснем”, подчерта той.

Според Демерджиев МВР е направило всичко възможно да обезпечи реда и спокойствието в ромската махала на София.

"Само искам да кажа, че след посещението на г-н Гешев, протестиращите от 70 вече са над 200 души. Това посещение не е случайно", каза той и допълни, че ако главният прокурор отиде "на едно такова място, той трябва да обезпечи обратното - успокояване на обстановката".

И двамата участници в инцидента от събота имат криминални регистрации. Загиналият има - за грабеж и за кражби, задържаният е с криминална регистрация за шофиране под въздействието на наркотици.

Демерджиев направи коментар и на катастрофата на Околовръстното шосе на София, при която Димитър Любенов уби френски гражданин след като е шофирал след употреба на кокаин и алкохол. По-късно стана ясно, че двама полицаи са ескортирали Любенов.

"Отстранихме незабавно двамата замесени в случая полицаи от служба. Взехме им служебните карти и служебното оръжие. Започнато е дисциплинарно производство, убеден съм, че то ще завърши с дисциплинарно уволнение", каза министърът.

Правят се проверки и на преките ръководители на полицаите - дали не са създали предпоставки, да се допусне подобно нарушение.

Демерджиев каза, че е разстроен, защото МВР е дало всички материали по този случай на прокуратурата, а тя не си върши работата. МВР е поискало да бъдат задържани полицаите, да им се изземат телефоните заради информацията в тях, но от прокуратурата не са искали с мотива, че така ще бъде саботирано разследването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024