„Демократична България“ е готова за взаимодействие с бившите служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, които обявиха, че влизат в политиката.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов отговори пред Нова ТВ, че е възможно да се преговаря с тях за коалиционно партньорство. В четвъртък двамата бивши министри обявиха след разпускането на служебния кабинет „Янев 1“, че ще се явят на следващите парламентарни избори на 14 ноември. Времето няма да е достатъчно за създаване на нова собствена партия, затова ще бъде използван алтернативен вариант за регистрация на вота. Окончателното решение за партията-носител би трябвало да бъде обявено до дни. 

Кирил Петков: Влизаме в политиката с Асен Василев и ще участваме на следващите избори

„Ние, от ДБ, по времето на работа на 46-ото Народно събрание, установихме, че сме единомишленици с тези хора по основните теми – а именно борбата с корупцията и мерките, които те предприемаха. Готови сме на взаимодействие. Имали сме неформални контакти с тези хора, докато бяха министри. Те заявяваха тогава още, че имат намерения да участват в политиката. Официални разговори нямаме“, призна Атанасов.

На въпрос дали е вярно, че от „Демократична България“ са молели Петков и Василев да им дадат места в листите, Атанасов заяви: „ДБ е сериозна политическа сила. Имаме стандарти и морал, какво значи да се молим на някого? Готови сме на взаимодействие. Формата ще трябва да определим заедно. Много е важно да създадем консистентно мнозинство от единомишленици, което да излъчи правителство. Провалът на предишното Народно събрание беше в това, че нямаше обща платформа за мнозинство“.

Той призна, че има още по-голям риск от раздробяване на политическото пространство с нови субекти, но „тук е моментът за мъдрост, за да се направи концентрация – събиране на силите на тези, които искат промяна“.

В отговор на въпроса как вижда взаимодействие с двамата бивши министри, Атанасов каза, че такова може да има и преди изборите, и след тях.

„С тях трябва да говорим за политики. Партньорството може да има различни аспекти. Когато се видим – според мен ще се случи скоро, защото имаме сигнал, че те желаят да се видят с нас - ще търсим начини за партньорство. Ако искат собствен политически проект, това е тяхно право. За да им предложим места в листите, те трябва да станат коалиционен партньор. Може да се преговаря за коалиционно партньорство“, каза съпредседателят на ДБ.

В четвъртък Петков и Василев казаха, че хората, с които ще се заобиколят, ще са със същия профил като тях – с „високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката“. Петков заяви, че няма да участва в проекти, в които някой друг ще "нарежда" действия по стари методи. 

На въпрос дали най-ощетена от този ход може да бъде десницата, Атанас Атанасов отговори: „Нямаме притеснения, тези хора се насочват към ляво-центристкото пространство, би се получила амалгама от леви и десни, които искат промяна“.

„Искам да акцентирам върху много важни въпроси – корпорацията ГЕРБ още е на власт, това е пагубно. Ние, от ДБ, преди 4 години заявихме, че основната ни задача е да демонтираме Борисовата държава, но още не сме постигнали тази цел. Това е наложително, защото международните наблюдатели доказаха, че при Борисов се е крало по 10 млрд. на година, това нещо не е пресечено. Служебното правителство имаше успехи, но тези хора от ГЕРБ още са на власт – в енергетиката, в транспорта, в половината икономика. Възползват се от прокурорски чадър – от ДБ обясняваме на хората да разберат колко е важно да имаме ефективна съдебна система точно поради това. Нужно е правителство, което да пресече тези практики“, заяви Атанасов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева