„Демократична България“ е готова за взаимодействие с бившите служебни министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, които обявиха, че влизат в политиката.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов отговори пред Нова ТВ, че е възможно да се преговаря с тях за коалиционно партньорство. В четвъртък двамата бивши министри обявиха след разпускането на служебния кабинет „Янев 1“, че ще се явят на следващите парламентарни избори на 14 ноември. Времето няма да е достатъчно за създаване на нова собствена партия, затова ще бъде използван алтернативен вариант за регистрация на вота. Окончателното решение за партията-носител би трябвало да бъде обявено до дни.

Кирил Петков: Влизаме в политиката с Асен Василев и ще участваме на следващите избори

„Ние, от ДБ, по времето на работа на 46-ото Народно събрание, установихме, че сме единомишленици с тези хора по основните теми – а именно борбата с корупцията и мерките, които те предприемаха. Готови сме на взаимодействие. Имали сме неформални контакти с тези хора, докато бяха министри. Те заявяваха тогава още, че имат намерения да участват в политиката. Официални разговори нямаме“, призна Атанасов.

На въпрос дали е вярно, че от „Демократична България“ са молели Петков и Василев да им дадат места в листите, Атанасов заяви: „ДБ е сериозна политическа сила. Имаме стандарти и морал, какво значи да се молим на някого? Готови сме на взаимодействие. Формата ще трябва да определим заедно. Много е важно да създадем консистентно мнозинство от единомишленици, което да излъчи правителство. Провалът на предишното Народно събрание беше в това, че нямаше обща платформа за мнозинство“.

Той призна, че има още по-голям риск от раздробяване на политическото пространство с нови субекти, но „тук е моментът за мъдрост, за да се направи концентрация – събиране на силите на тези, които искат промяна“.

В отговор на въпроса как вижда взаимодействие с двамата бивши министри, Атанасов каза, че такова може да има и преди изборите, и след тях.

„С тях трябва да говорим за политики. Партньорството може да има различни аспекти. Когато се видим – според мен ще се случи скоро, защото имаме сигнал, че те желаят да се видят с нас - ще търсим начини за партньорство. Ако искат собствен политически проект, това е тяхно право. За да им предложим места в листите, те трябва да станат коалиционен партньор. Може да се преговаря за коалиционно партньорство“, каза съпредседателят на ДБ.

В четвъртък Петков и Василев казаха, че хората, с които ще се заобиколят, ще са със същия профил като тях – с „високо ниво на почтеност, които имат кариера и успешно битие извън политиката“. Петков заяви, че няма да участва в проекти, в които някой друг ще "нарежда" действия по стари методи.

На въпрос дали най-ощетена от този ход може да бъде десницата, Атанас Атанасов отговори: „Нямаме притеснения, тези хора се насочват към ляво-центристкото пространство, би се получила амалгама от леви и десни, които искат промяна“.

„Искам да акцентирам върху много важни въпроси – корпорацията ГЕРБ още е на власт, това е пагубно. Ние, от ДБ, преди 4 години заявихме, че основната ни задача е да демонтираме Борисовата държава, но още не сме постигнали тази цел. Това е наложително, защото международните наблюдатели доказаха, че при Борисов се е крало по 10 млрд. на година, това нещо не е пресечено. Служебното правителство имаше успехи, но тези хора от ГЕРБ още са на власт – в енергетиката, в транспорта, в половината икономика. Възползват се от прокурорски чадър – от ДБ обясняваме на хората да разберат колко е важно да имаме ефективна съдебна система точно поради това. Нужно е правителство, което да пресече тези практики“, заяви Атанасов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си