"Демократична България" постави ултиматум на вътрешния министър: Оставка до 18:00 ч. Снимка: © БНТ

Христо Иванов и Атанас Атанасов от „Демократична България“ поставиха ултиматум на вътрешния министър Младен Маринов да подаде оставка до 18 ч. в понеделник. Причините, които те изтъкват, са няколко, а една от тях е полицейското насилие над граждани по време на протестите срещу правителството.

„Още днес настояваме вътрешният министър Младен Маринов да подаде оставка. Ако не го направи, министър-председателят да му я вземе и да я внесе в парламента. Къде изчезна вътрешният министър? Да не се е забил в хотел „Амстердам?“. Той ходи там често“, каза Атанасов.

От „Демократична България“ призоваха той да се оттегли от поста си заради полицейското насилие над млади хора, заради „кошмара в „Росенец“ и заради разследването на антикорупционния фонд, станало известно като „Осемте джуджета“. „Ако до 18 ч. тази оставка не е подадена, с Христо ще бъдем пред Вътрешното министерство да му я поискаме“, обяви Атанасов.

"Той не е министър на Бойко Борисов, а връзките му със задкулисието са дебели", каза съпредседателят на "Демократична България" малко по-късно през деня в предаването "Лице в лице" по bTV. Допълни, че преди години е предложил на Румяна Бъчварова да го отстрани, а тя не посмяла "да каже и дума в кабинета си", като написала не един вестник: "Не зависи от мен".

Двамата настояха за предсрочни парламентарни избори, на които да могат да се явят с платформа, включваща промени в Конституцията и в българското законодателство, които да направят „рестарт“ на парламента.

„Предлагаме дистанционно гласуване, за да може съгражданите ни в чужбина да могат да участват в следващите избори. Може това да стане по два начина – електронно гласуване, което предлагаме ние. Ако управляващите нямат експертността за това решение от 21 век, ние сме предложили въвеждане на гласуване по пощата. Това се случва във всички демокрации от 19 век“, каза Христо Иванов.

„Предлагаме българската Конституция да стане инструмент за защита на правата на българските граждани. Да е възможно въвеждане на пряка конституционна жалба. КС да не е само инструмент на политическия елит“, добави още той.

Предлага и приемане на законодателна гражданска инициатива, при която граждани да предлагат законодателство в парламента.

„Искаме да се въведе възможност за анкетни комисии, само с гласовете на опозицията. В следващия парламент опозицията да има важен инструмент да рестартира българския парламентаризъм“, каза Христо Иванов.

„Демократична България“ иска да прекрати „отровните връзки между тоталитарното минало и днешната политическа реалност“. „Ахмед Доган е в задкулисието. Това трябва да бъде прекратено“, каза председателят на „Да, България“.

„Този проект е амбициозен и смел и не изисква Велико Народно събрание. Това, което ни трябва, е рестарт на парламента. Затова предлагаме тези решения, които могат да могат да бъдат направени от едно конституционно мнозинство. Нека всички, които се разпознават като про-европейски формации в България, да кажат дали възгледите им съвпадат с нашите“, обявиха от партията.

„С тези цели, с тези основания, ние подкрепяме гражданите в техния протестен импулс, тяхното протестно действие. В името на тези цели искаме предсрочни парламентарни избори, с които да се явим с тази платформа. Да можем да рестартираме управлението на България“, каза Иванов.


Христо Иванов за събитията в "Росенец": Това е план на Пеевски, полицията ни излъга, че няма друг протест


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024