Мария Бакалова се оказа фаворитът в прогнозите на Hollywood Reporter и Variety за награда в категорията "Най-добра главна женска роля в комедия" на "Златните глобуси". 

Филмовите награди, присъждани от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд, ще бъдат раздадени на 28 февруари. Ден по-рано две от най-авторитетните медии в Холивуд поставят 24-годишната българска актриса от "Борат 2" на първо място в своите традиционни прогнози. 

Тя се съревновава с актриси като Кейт Хъдсън (Music); Мишел Пфайфър (French Exit); Розамунд Пайк (I Care a Lot); и Аня Тейлър-Джой (Emma, номинирана отделно и за ролята си в сериала The Queen's Gambit).

"Ако Бакалова спечели, тя ще бъде третата актриса, победила в категорията с дебютната си роля след Барбра Страйсанд във "Funny Girl" ("Весело момиче") от 1968 г. и Джули Андрюс в "Мери Попинс" от 1964 г. При това, тя ще е най-младата дебютантка с награда в тази категория", пише журналистът Клейтън Дейвис, който пише официалната прогноза на Variety за филмовите категории на "Златните глобуси". 

Има само един случай, в който носителка на отличието за главна женска роля от "Глобусите" е номинирана за "Оскар" в различна категория - на поддържаща актриса. Това е Маги Смит, която през 1978 г. печели наградата на Филмовата академия за "California Suite" малко след като е отличена и от журито на "Глобусите". 

Мария Бакалова след номинацията: "Дано западното кино отвори врати за много повече българи"

В момента Amazon Studios лобира именно за това Мария Бакалова да бъде номинирана за "Оскар", но не за водеща, а за поддържаща роля в "Борат 2". 

Hollywood Reporter също залага на българката за най-вероятна победа в нощта на "Златните глобуси" на 28 февруари. 

"Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд обича да раздава любовта си на всички, но "Борат 2" би могъл да спечели три отличия в три категории. Младата изгряваща звезда особено голяма конкуренция, а Кейт Хъдсън е единствената друга актриса, която играе в продукция, номинирана за най-добър филм", посочват в прогнозата си главният филмов критик на HR Дейвид Руни и анализаторът Скот Файнбърг (макар че личните им предпочитания са за победа на Мишел Пфайфър, която смятат за незаслужено подценявана звезда на своето поколение). 

"Борат 2" и Саша Барън Коен са фаворити на Hollywood Reporter и в категориите за най-добър комедиен филм и най-добър актьор в комедия. 

Според прогнозите - единственият по-сериозен съперник на филма е "Palm Springs" на Анди Самбърг. Предимство на Саша Барън Коен дава фактът, че оригиналният "Борат" му донесе "Златен глобус" за най-добра главна мъжка роля преди 14 години. 

Vulture (кино изданието на New York Magazine) посочва, че "в момента, в който Мерил Стрийп не получи номинация за ролята си в The Prom, състезанието стана по-лесно предсказуемо. Журито на "Глобусите" хареса достатъчно Бакалова, за да я издигне до категорията на главните женски роли (макар че се състезава за поддържаща актриса във всички други награди), а българската изгряваща звезда изглежда като онзи тип победител, който хората с право на глас биха искали да видят на подиума". 

Vogue обръща внимание, че Бакалова е единствената от петте претендентки, която има шанс за номинация за "Оскар" с изключение на евентуална изненадваща късна "атака" от страна на Мишел Пфайфър към наградите на Филмовата академия. Затова според списанието тя изглежда почти сигурна победителка при "Глобусите". 

New York Times също прави залози за наградите на 28 февруари, като поставя Мария Бакалова на първо място. 

"Бакалова изигра една от най-добрите дебютантски роли като дъщерята на Борат и макар че студиото й води кампания за номинация с "Оскар" за поддържащата актриса, наличието на комедийни категории в "Златните глобуси" й дават първокласна възможност да пробие в състезанието и да грабне престижен трофей. Тя блести на фона на групата аутсайдери, които имат надежди за "Оскар", пише медията.   


"Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Филми"

На гости на Високия театър, постановка Иван Добчев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"