Мария Бакалова след номинацията: "Дано западното кино отвори врати за много повече българи"

"Щастлива, развълнувана, благодарна и трогната. Нямам думи да го опиша... Треперя!" - така изглежда 24-годишната актриса Мария Бакалова малко след като научава новината за номинацията си за "Златен глобус".

Тя е първата българска актриса, чийто талант получава признание в Холивуд благодарение на ролята в "Борат 2".

"За всички хора у дома това вероятно се възпирема като едно от най-големите постижения за българите и носи надежди, щастие и по-големи мечти за хората. Сега сякаш вече нищо не може да ни спре. Това е нещо, за което всички са много благодарни в моята страна", казва Мария Бакалова в интервю за Vulture малко след като научава новината за номинацията си от Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд, която присъжда "Златните глобуси".

Тя споделя, че се надява западното кино да отвори вратите си за много повече артисти от България и източноевропейските страни.

"Хората работят много упорито, талантливи са. Разполагаме с малко ресурси, затова хората стават креативни. Изключително много се радвам за това признание и се надявам, че по този начин ще се отвори възможност за много повече проекти, много повече роли. Роли, които не представят източноевропейците само като злодеи или лоши хора, а в образи като Тютар - многопластови герои, които могат да променят живота, да бъдат добри, да допринесат с нещо позитивно", казва тя.

Мария се съревновава с някои от най-титулованите актриси в категорията "Най-добра главна женска роля в комедия" - първоначално сред тях е и Мерил Стрийп, която не успява да се класира до официалния списък на номинираните.

"Мерил Стрийп е вероятно една от най-великите актриси в целия свят, на всички времена. Тя е най-големият ми идол. Обичам я. Възхищавам й се. Нямам думи да опиша колко благодарна съм на асоциацията за това признание", казва Бакалова.

Независимо че "Борат 2" би шокирал някои от зрителите си, тя описва филма като "емоционална история между баща и дъщеря - в известен смисъл, това е история за любовта".

"Филмът е своеобразна романтична комедия за отношенията между бащата, който най-после започва да обича своята дъщеря, и дъщерята, която ще го отхвърля до момента, в който най-после станат равнопоставени. И това е може би най-важното послание: как би трябвало да се отнасяме помежду си като равни", казва тя.

Импровизациите между Мария Бакалова и Саша Барън Коен са в основата на всичко: двамата трябва да имитират смислен разговор пред "жертвите" си, докато тя говори на български език, а той - на смес от иврит и полски.

"Трябваше да бъдем много концентрирани и дисциплинирани. Всичко беше въпрос на тайминг, трябваше да разбирам много ясно какво се опитва да ми каже той и да уловя емоцията на думите му, защото нямах никаква представа какво говори. Имаме някакъв сценарий, но когато играеш пред реални хора, не можеш да предположиш как ще реагират те, какво ще кажат, в каква посока ще тръгнат идеите ни", казва Бакалова.

"Сякаш се познаваме по-добре, отколкото аз познавам себе си. Той (Саша Барън Коен, б.р.) може да чете мислите ми".

Най-трудната част от ролята й е да не излиза от образ дори когато хората, с които снима сцените, започнат да говорят невъобразими неща.

Една от историите в "Борат 2" се развива в център за акушеро-гинекологични грижи, където героят на Коен води своята дъщеря, за да "извадят бебето от нея" (Тютар поглъща миниатюрна играчка на бебе погрешка, но консултантите в американския център решават, че тя иска да направи аборт).

"Мислихме, че тези хора ще се ядосат и ще ни се развикат, или ще се разсмеят, защото ще решат, че си правим шега. Но те започнаха да говорят неща в стил: "Не, няма как да абортираш. Ти си създала този живот, така че на практика нямаш избор". Инстинктивно ми се искаше да им отговоря, но знаех, че трябва да си мълча", казва Бакалова.

Тя описва Саша Барън Коен като свой ментор и учител, който я е напътствал като баща през целия снимачен процес.

Наградите "Златен глобус" ще бъдат присъдени на 28 февруари. Българската актриса се конкурира за статуетката с Кейт Хъдзън (Music); Мишел Пфайфър (French Exit); Розамунд Пайк (I Care a Lot); и Аня Тейлър-Джой (Emma, номинирана и за ролята си в сериала The Queen's Gambit).


"Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Сериали" "Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Сериали"

Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Филми" "Златни глобуси" 2021: Всички номинации в категория "Филми"

 "Трябва ли да снимам Слънчев бряг и ледено хоро в Янтра, за да получа одобрение за филма си?" "Трябва ли да снимам Слънчев бряг и ледено хоро в Янтра, за да получа одобрение за филма си?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024