139 гласа от ГЕРБ, БСП, ДПС и Стефан Янев избраха Рашидов за председател на 48 НС Снимка: © Народно събрание

Как да пусна звука на стрийм видеото? - Ако не виждате контролата за звука, с десен бутон на мишката дайте "Показване на всички контроли"/"Show All Controls", за да може да го включите.

14:00 ч. - "Болшинството прави каквото си иска"

Асен Василев обяви, че е настоявал за 15 минутна почивка, за да решат депутатите от ПП дали да гласуват "против" или "въздържал се" при номинацията на Вежди Рашидов.

Поведението на залата обаче, според него, е било тест за това какво ще е отношението към опозицията - "болшинството прави каквото си иска", беше отговорът на Василев.

"Това, което се случва в парламента, е срам. Ние сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие. Да, може би това трябва да е стъпка по пътя напред, но не съм сигурен дали тя не е назад или встрани. Защото, ако по този начин ще работи този парламент, следващият път няма как да направим фасада. По-добре да решаваме проблемите по-рано, отколкото да се преструваме, че не съществуват", каза Василев.

13:51 ч. "Имам честта да бъда избран за председател на това Народно събрание", каза Вежди Рашидов

Този път обаче не цялата зала стана на крака - ПП, ДБ и Възраждане не се включиха.

13:48 ч. - Гласуване все пак ще има без почивка - 139 гласа избраха Вежди Рашидов

13:40 ч. - Моментът, в който Делян Пеевски трябваше да успокоява Йордан Цонев

Йордан Цонев влезе в спор с Настимир Ананиев от ПП, като се наложи Делян Пеевски да накара колегата си да се успокои - накрая председателят на групата на ПП Андрей Гюров върна жеста и стана на крака до Ананиев, за да го прекъсне.

Делян Пеевски успокоява Йордан Цонев

13:31 ч. - Десислава Атанасова обяснява, че само Асен Василев от ръководството на ПП не е бил в председателския съвет - т.е. ПП би трябвало да е била наясно, че се е събрало мнозинство около Вежди Рашидов и няма нужда от допълнителни консултации.

13:30 ч. - Вежди Рашидов: Ако се бавим четвърти ден, това ще е престъпление

Това, което трябва да се случи, е висока отговорност и ходене по лед. Кое е по-важно - моята личност или българското общество, което чака нещо. Проявявам уважение към всички групи. След изказванията ще дам почивка от 15 минути - чудя се какво може да се случи в тези 15 минути, освен парламентът да отиде в изходна позиция? Но ако се забавим четвърти ден, това вече ще е престъпление.

13:24 ч. - Асен Василев поиска от Вежди Рашидов да каже дали всъщност иска да е председател на 48 НС

"В този тупик ни вкара политическата немощ на първата политическа сила да събере мнозинство за избор на председател и да изпълни конституцията, която изисква 121 гласа. Когато се види, че един кандидат не може да събере мнозинство, най-редно е да бъде оттеглен - ГЕРБ го разбра след третото гласуване, а БСП след петото", коментира той.

Василев поиска от Вежди Рашидов да обяви дали иска да ръководи НС или прави това като "последен акт, който да разреши политическата криза".

ПП иска да направи консултации в групата си - затова е поискана почивката.

13:08 ч. - ДПС не разрешава 15 минути почивка въпреки искането на Кирил Петков

Йордан Цонев не е доволен - "ние не сме приели решение, че работим по правилник, по който може да се поиска почивка".

По негова препоръка Вежди Рашидов отказа да пусне залата.

13:01 ч. - Корнелия Нинова е "упълномощена от името на мнозинството в председателския съвет" да издигне отново Вежди Рашидов

Постигнахме необходимото мнозинство за подкрепа на председател на Народното събрание - да номинираме Вежди Рашидов, най-възрастния депутат, каза тя.

Номинацията е от името на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход".

ПП и ДБ не са в групата на мнозинството.

"Десет пъти гласувахме в последните три дни - така убиваме парламентарната демокрация и прокарваме път за еднолично управление. Така изправяме народа на риск през следващите месеци", обяснява Нинова - повторение на вчерашните ѝ предупреждения.

"Опитахме всичко - най-голямата, втората, третата партия, политическа - неполитическа сила. Насилихме конституцията с предложения за двама председатели, една партия да предлага от името на друга партия, няма изход. Трябва да проявим минимум разум, за да тръгне парламентът", каза тя.

  • "Възраждане" номинира Цвета Рангелова

Това е втората поредна номинация на Рангелова - вчера тя не успя да се класира и до балотаж.

12:59 ч. - Народното събрание се събира за пореден път

Десислава Атанасова представя за n-ти път процедурните правила - самата тя призна, че всичко "придобива комедиен характер". По настроението в залата не личи, че ще има положителен резултат.

10:54 ч. Депутатите отново гласуваха за председател на НС, но резултат отново не беше постигнат. До балотаж отново стигнаха кандидатите на ДПС и БСП - Йордан Цонев и Кристиан Вигенин.

Предложението на Цонев не събра нужната подкрепа. За него на второ гласуване със "за" гласуваха 103 депутати, 101 бяха "против", а 22-ма се въздържаха. Той беше подкрепен само от представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС. От "Продълаваме промяната", "Възраждане" и "Демократична България" гласуваха против предложението заедно с 4-ма депутати от БСП.

Кандидатурата на Вигенин също не беше приета. Той получи 75 гласа в подкрепа, 125 "против" и 25 въздържали се. Подкрепата за него дойде само от депутатите на БСП и "Продължаваме промяната".

Единствената друга кандидатура за поста на председател беше тази на Цвета Рангелова от "Възраждане", но тя не достигна до балотаж, тъй като в нейна подкрепа гласуваха само 27 депутати.

10:13 ч. В началото на заседанието народните представители успяха да приемат процедурните правила за избора на председател на Народното събрание. Веднага след това ДПС отново предложи кандидатурата на Йордан Цонев за председател на НС. "Възраждане" издигна Цвета Рангелова, а БСП - Кристиан Вигенин.

От трибуната кандидатът на БСП Кристиан Вигенин коментира, че „парламентът е напът да се обезсмисли“, а хората "скоро ще започнат да ни презират", защото парламентът не решава проблемите им.

Според него за да се излезе от тази политическа криза парламентът трябва да заработи и да бъде полезен. Вигенин коментира, че за него не е важен постът на председател на НС, а това какво се прави с него. Той обаче каза, че ако не бъде избран и този път - това ще е последната му кандидатура в рамките на този парламент.

Йордан Цонев също реши да вземе думата преди гласуването, за да заяви, че няма притеснения от това откъде би дошла подкрепа за него.

"Приех номинацията на моята парламентарна група, защото идеята на ДПС беше в условия на много остра конфронтацията между двете първи парламентарни сили. Третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Имаме институционален блокаж, не политическа криза. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помислили, че би била възможна. Смятат ни за луди", коментира Цонев.

10:00 ч. Парламентът продължава с опитите си за избор на председател на 48-ото Народно събрание, след като депутатите не успяха да намерят мнозинство в първите два работни дни на новия парламент.

В четвъртък депутатите преминаха през редица трансформации - оттеглиха някои от кандидатурите си, обсъждаха промяна на критериите за избор на председател и коментираха членове в Конституцията в търсене на човек, който да обедини залата, за да може работата на най-главния орган в държавата да започне.

При последното гласуване вчера бяха издигнати номинациите на Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от "Възраждане", но нито един от тях не успя да събере нужната подкрепа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024