Четвърти неуспешен опит за избор на председател: Йордан Цонев и Кристиан Вигенин не събраха мнозинство Снимка: © Народно събрание

За втори ден не се стигна до избор на председател на Народното събрание. Вежди Рашидов насрочи следващото заседание за утре, в 10.00 ч.

При пореден балотаж между Йордан Цонев (ДПС) и Кристиан Вигенин (БСП) нито един не събра мнозинство - за Цонев гласуваха 102 души от ГЕРБ и ДПС, а за Вигенин - 73 от БСП и ПП (като трима от партията на Кирил Петков се въздържаха).

"Възраждане" беше против двете кандидатури.

"Демократична България" гласува с 18 против и 2 въздържали се при вота за Цонев, и с 5 против и 15 въздържали се за Вигенин.

"Български възход" този път изобщо не участва в избирането на кандидати.


17:20 ч. - Председателстващият парламента Вежди Рашидов закри заседанието до утре, отново в 10:00 ч.

17:15 ч. - Новите предложения за председател на 48- НС са Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП.

ГЕРБ-СДС и ПП не излъчиха кандидат. При стартиралото поредно гласуване отново нямаше фаворит. На балотаж отидоха Цонев и Вигенин, но и там нямаше резултат.

"За" кандидатурата на Йордан Цонев гласуваха 102 депутата, 66 бяха против, 57 се въздържаха.

"За" кандидатурата на Кристиан Вигенин гласуваха 74 депутата, 7 бяха против, 144 се въздържаха.

"За" кандидатурата на Цвета Рангелова гласуваха 27 депутати, 86 бяха против, а 112 се въздържаха.

При второто гласуване "за" Цонев гласуваха 102 депутати, 67 бяха против, а 56 се въздържаха. "За" Вигенин гласуваха 73 депутата, 11 бяха против, а 141 се въздържаха.

16:50 ч. - Почивката явно се удвои, но парламентът все пак се събира отново

Десислава Атанасова поиска край на дебатите по правилата за избор на председател - до момента няма официално ново предложение за промяната им, въпреки че депутатите от ПП вече поставиха три нови критерия.

16:20 ч. - 15 минути почивка по искане на ДПС

16:11 ч. - Но Лъчезар Иванов е на трибуната...

"Обръщам се към всички вас с това, че ние започнахме да говорим на един по-човешки език, да се гледаме в очите, и може би осмисляме онази отговорност, която носим в момента за това, което се случва в нашата държава и което се случва около нас. Всеки има глава на раменете и когато излезе оттук, може да гледа хората в очите. Аз лично, гледайки хората в очите, отчитам в тяхните очи онова, че те очакват ние нещо да свършим за тях и всъщност за бъдещето на нашата страна", казва Иванов, докато залата трудно фокусира вниманието си върху поантата му.

"Дори да не вземем решение днес, няма да е фатално. По-фатално ще е ако прибързаме с нашето решение и нещо бъде наложено със сила. Това няма да обедини хората. Нещо наложено с инат няма да допринесе с нищо. Но избори след 2 месеца ще променят ли нещо в тази зала? Да се замислим какво предстои. Хората не очакват от нас единоборства, каквито видяхме вчера", продължава той.

16:09 ч. - Ръководството на ДПС е извън залата

16:00 ч. - Георг Георгиев поиска от ПП кого от останалите парламентарни групи биха предложили и се притесни, че критериите за високо обществено доверие и липса на конфликтност можело да са дискриминационни...

Асен Василев поиска първо да бъде събрано съгласие около критериите, а след това ще излъчат своите предложения от други партии.

15:40 ч. - Росен Желязков - трикратно отхвърленият кандидат за председател от ГЕРБ - не харесва критериите на ПП

Според Желязков няма как да се оценяват депутатите по "високото обществено доверие", което Петков поиска. Желязков съжали и че ГЕРБ още не може да получи първия мандат за съставяне на кабинет, защото липсата на избран председател на НС пречи на официалното формиране на парламентарна група. Доскоро Бойко Борисов всъщност изразяваше надежди, че Румен Радев няма да бърза с връчването на мандата, след като е очевидно, че няма никакво мнозинство в парламента - най-малко за правителство.

15:36 ч. - ДПС държи на Йордан Цонев заради "хилядите часове", която е прекарал в парламента

"Не гледайте на Йордан Цонев като тясно партийна кандидатура, а като човек, който може да изведе всички от тази криза", каза Хамид Хамид.

15:30 ч. - Румен Христов (СДС) си припомни Великото Народно събрание

Според Христов ситуацията днес напомня на времето, в което 7 ВНС води дълги дебати кой да бъде председател и накрая се спира на историка акад. Николай Тодоров - човек без юридически опит, който през цялото време трябваше да бъде подпомаган от Гиньо Ганев.

15:27 ч. Георги Свиленски (БСП) атакува Стефан Янев заради претенциите, че само "Български възход" търсят работещи решения.

"Решения се вземат с гласуване "за". С гласуване "въздържал се" няма как да се вземат решения. Във всички процедури "Български възход" обаче гласува "въздържал се", напомни той.

15:20 ч. Стефан Янев се разсърди на залата, че не му предлага готово решение

"Участието на БГ Възход в последващи дебати за критерии и правила е безпредметно. Ако има консенсус и решение, ние сме готови да участваме в това - решение, което означава работещ парламент, който да състави мнозинство и правителство", обяви бившият служебен премиер след дълго слово.

15:00 ч. - Корнелия Нинова е за Рашидов, но не иска да я прикачат към ГЕРБ и ДПС

Корнелия Нинова изнесе ядосана реч срещу Кирил Петков и Асен Василев заради това, че правили опит да пакетират БСП към "статуквото", като подсказа, че социалистите са били съгласни с предложението на ГЕРБ да оставят Вежди Рашидов начело на НС, а зам.-председателите реално да управляват.

"Работихме заедно, биха ни заедно, мафията ни би заедно. Но това, което чух днес, ние не приемаме. Репликата, че трябва да се види всичко в зала Запад, за да няма задкулисие е намек, че всички други сме се събрали и дискутираме нещо задкулисно. Няма да позволим никой по никакъв начин да върне БСП в задкулисието. Ние не сме яли бой 6 години от мафията и задкулисието, за да позволим на някой освен да ни открадне програмата, да ни открадне и образа", обяви тя.

Накрая Нинова обяви, че БСП нарочно ще остави Кристиан Вигенин в списъка на номинациите, след като той отговаря на всички условия от ПП.

14:50 ч. - Костадин Костадинов от "Възраждане" стана на трибуната с абсурдно предложение - председател на НС да бъде неизвестна фигура, който може да е и с първи мандат в парламента. По-важно според него било кандидатът за най-високата позиция в Народното събрание да не предизвиква въпроса "Защо този?", а "Този кой е?".

14:15 ч.- В ГЕРБ искат дефиниция на "неконфликтна личност с високо обществено доверие"

Даниел Митов поиска да се изясни как точно ще се измери "конфликтността" на кандидатите и високото им обществено доверие.

"Ние всички тук сме някакъв тип конфликтни личности и няма нищо по-нормално от това в политиката да има сблъсък. Как се измерва този сблъсък?", коментира той.

Десислава Атанасова обяви, че нейното предложение за номиниране на най-възрастния депутат (Вежди Рашидов, ГЕРБ) - който да бъда подпомаган от заместници от всяка партия - не е била приета от останалите партии. Не е получена подкрепа и за второто ѝ предложение да се избере Йордан Цонев като кандидат на третата партия ДПС.

Тя обаче продължи да настоява Рашидов да бъде избран.

"Повече от 30 часа се въртим в кръг. Хубаво е, че поне се уточнихме за по-приличен и взаимно уважителен тон. Това обаче ще ни изведе ли от състоянието, в което отново обсъждаме правилата за избор? Няма", обяви тя.

"Аз предлагам отново да се обединим около фигурата на този, който може - макар и формално - да изпълни отчасти изискванията на духа на конституцията - най-възрастният депутат", каза тя.

Предложението ѝ засега не среща подкрепа от други групи, освен от ГЕРБ - по реакциите в пленарната зала.

"Това, което конституцията залага, е най-възрастният сред нас да открие едно почетно заседание и на третия час залата да излъчи председател, който има желание и е способен да ръководи най-висшия орган на държавата. Този парламент за съжаление се очертава кратък - щом по тази позиция не можем да постигнем съгласие, как ще търсим мнозинства за правителства или по-тежки задачи. За нас е важно начело на парламента да стои човек, който има опита да го ръководи, така че в малкото време той да може да работи ефективно. В тази зала има хора с такъв опит", каза Асен Василев. Самият той се "дисквалифицира" от конкуренцията по втория критерий.Костадинов ще оттегли Петър Петров като "партийна" номинация, но ще предложи друг юрист от "Възраждане".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024