Денков: Докладът на ДАНС е манипулация, ЦИК да си преразгледа решението

На извънредна пресконференция от Министерски съвет премиерът Николай Денков определи доклада на ДАНС, на база на който ЦИК забрани гласуването с машини, като активно мероприятие и манипулация.

Премиерът призова ЦИК да преразгледат решението си, според което на местните избори в неделя ще се гласува само с хартиени бюлетини. Време има - категоричен беше Денков.

Той уличи и комисията в лъжа, след като говорителят на институцията Росица Матева заяви неколкократно по телевизията в съботния ден, че машините били тръгнали към избирателните секции в страната.

„Срокът за сертифициране на машините е днес в 17 часа следобед.", каза министър-председателят.

"Вчера ЦИК забрани гласуването с машини. Решението им е след доклад на ДАНС, в който са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Машините в момента са принтери. Може да се погледне какво са отпечатали“, обясни министър-председателят Николай Денков.

"Докладът на ДАНС е във формат, който не съотвестсва на законовите изисквания - няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицираната информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите, и така да се постигнат манипулативните цели преди самия изборен ден", заяви премиерът.

"МС ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС, поставил подписа си под манипулативния доклад, веднага след като получи искането за това от директора на агенцията", заяви той.

"Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого ще гласуваме, вместо това отново трябва да решим как ще гласуваме – на машини или само с хартия. На последните избори над 650 000 бюлетини* бяха обявени за недействителни. Затова беше решено да се гласува с машини - защото те не могат да произведат недействителни бюлетини", каза още Денков.

„Всичко се прави в последния момент, за да няма време за реакция. Върховния административен съд ще може да се произнесе в понеделник – след изборите. Имате основания да преразгледате решението си и да позволите машинното гласуване. МВР е готово да достави машините“, категоричен беше той.

"Сигурен съм, че след години събитията то днешния и вчерашния ден ще се учат в учебниците по история като пример за активно мероприятие.", посочи премиерът.

„Отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само с хартия. На последните местни избори над 600 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Затова след последните местни избори бяха въведени машини. Бюлетини от тях не могат да са недействителни“, заяви той и уточни, че ЦИК е заблудила обществото.

"По никакъв начин не е застрашен честният вот при използването на машините", категоричен беше Денков.

*Цифрата 650 000 е сумарна и обобщава вота и за кметове, и за общински съветници


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024