Денков: Едни хора искаха да махнат машините и го направиха, нарушавайки закона Снимка: © Getty Images

Справката на ДАНС, която беше една от причините да бъде отменен машинния вот на първия тур от местните избори, нарушава закона. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за bTV.

По думите му има нарушение на Закона за класифицирана информация, тъй като зам.-председателят на ДАНС, пуснал справката, не е уведомил предварително министър-председателя - каквато е процедурата.

"Зам.-председателят е пуснал справката без да ми каже. Тя дойде при мен по същото време, в което можеха да я видят всички останали...Този човек би трябвало първо да се обади да каже, че има такъв риск. След това да се види дали има решение да се намали риска и чак след това да се гръмне този слух, че видите ли ще има проблем с машините. Но е направено обратното - създаден е слух, разпространен сред всички, така че машините да отпаднат от изборния процес", каза Денков.

Премиерът посочи още, че "едни хора" са искали махането на машините от вота и са успели да постигнат това с помощта на Централната избирателна комисия (ЦИК), която от своя страна е нарушила Изборния кодекс.

Денков обяви, че вече от два дни очаква председателят на ДАНС Пламен Тончев да му изпрати официално предложение за нов човек, който да смени заместникът, пуснал незаконната справка. Това обаче все още не е случило.

"Видях се лично с шефа на ДАНС и му казах, че ще чакам. Аз все още чакам и ще чакам още малко", каза министър-председателят.

По повод изборните измами премиерът каза, че всеки обявен случай трябва да бъде разследван от компетентните органи. По думите му големият брой невалидни бюлетини поставят под въпрос избора на състава на Общинския съвет.

Денков отказа коментар по повод твърденията за изнудване към електронния министър Александър Йоловски за обществени поръчки за 640 млн. лв. Министър-председателя обясни, че е разговарял с Йоловски, но само по темата с машинния вот - тъй като в момента тя е приоритет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024