Денков към Нетаняху: Израел има пълната ни подкрепа (Обновена) Снимка: © Булевард България

"Държавата Израел и израелският народ имат пълната ни подкрепа, с вас сме". Тази позиция изрази премиерът акад. Николай Денков по време на срещите си с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и президента Исаак Херцог в рамките на еднодневна визита в Ерусалим, съобщи Министерският съвет.

Част от водената от акад. Денков делегация е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Посещението е на фона на нестихващия конфликт между Израел и обявената за терористична организация от САЩ и ЕС „Хамас“, която управлява ивицата Газа, и покачващото се международно напрежение. До войната се стигна, след като на 7 октомври "Хамас" атакува Израел, изби хиляди цивилни израелци и взе стотици заложници, а Нетаняху обяви "състояние на война".

Знаем колко са трудни времената днес и затова сме тук. Всички бяхме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора в Израел“, заяви министър-председателят на България пред израелския си колега Нетаняху.

Акад. Денков увери президента Исаак Херцог, че страната България би оказала хуманитарна подкрепа с всичко необходимо, включително и с изпращането на медицински специалисти.

Можете да разчитате на нас“, заяви Денков.

Премиерът подчерта колко е важно всички заложници, взети от "Хамас", да бъдат освободени възможно най-скоро, а преди това Международният комитет на Червения кръст да получи незабавен достъп до тях.

В неделя министър-председателят на Израел отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа, поне докато не бъдат освободени всички пленени в ивицата Газа. По-рано днес израелски и световни медии съобщиха, че армията на страната се очаква да влезе в град Газа..


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024