Денков иска по една номинация за еврокомисар от ПП-ДБ и от ГЕРБ Снимка: © Screenshot

Премиерът Николай Денков ще чака по една номинация за еврокомисар от двете политически формации, подкрепящи правителството, т.е. една кандидатура на ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ. Това обяви самият той пред журналисти във вторник.

Министър-председателят потвърди, че в писмото на председателката на ЕК е посочено страната да изпрати две предложения, а преди дни стана ясно, че европейската институцията очаква да получи номинация на мъж и на жена, от които да избира.

Процедурата трябва да бъде открита заради оттеглянето на Мария Габриел от поста. Досега тя беше еврокомисар, като отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Габриел обаче подаде оставка от позицията, след като започна работа във връзка със съставянето на редовно правителство. Сега тя е вицепремиер и външен министър.

Откакто България е член на ЕС всички еврокомисари от България са били жени. Първият такъв е Меглена Кунева (АЛДЕ/НДСВ) през период 2007-09, последвана от Кристалина Георгиева (ЕНП/ГЕРБ) и Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ).

Пред БТА говорител на изпълнителния европейски орган коментира, че Брюксел се надява следващият европейски комисар също да е жена. Все още нито една от партиите не е коментирала въпроса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024