Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите Снимка: © Министерски съвет

Подкрепата за Украйна във войната, която Русия води, е защита и за България. София ще продължи да поддържа Киев политически, военно, дипломатически според възможностите си. Това са част от заявките, дадени от българския премиер акад. Николай Денков в украинската столица пред президента Володимир Зеленски по време на съвместна пресконференция.

"Повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори както за своята свобода, така и за мира в Европа и у нас, за защита на благоденствието, което сме постигнали. Затова българското правителство и парламентарно мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна", подчерта Денков, който пристигна в Киев по-рано в понеделник, заедно с правителствена делегация.

Българският министър-председател и украинският президент се срещнаха в Маринския дворец в Киев, където са обсъдили потенциалните възможности за сътрудничество в енергетиката и отбранителното производство.

"Продължаващата пълномащабна война е война срещу Европа и целия демократичен свят. Вече е явно, че целите на Путин се простират и извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са директна заплаха за националната сигурност на България, подкрепата на Украйна е защита за самите нас", заяви още Денков.

Пред Зеленски той подчерта, че българското правителство и парламентарното мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

От думите му стана ясно още, че България обсъжда подписване на двустранно споразумение за сигурност, но първо трябва да има одобрение на Народното събрание.

От своя страна Володимир Зеленски заяви, че цени подкрепата на България по пътя на евроинтеграцията на Украйна.

„Много ценим това, че България е с нас. Днес се срещаме в особен ден. В този ден украинците си припомнят събитията от 2014 г. – окупацията на нашия полуостров от Русия и началото на съпротивата срещу руските престъпници. За тези години ситуацията в Крим и в целия регион се е променила много. Това е бил един от най-безопасните и перспективни региони в света, но руската агресия превръща този регион в един от най-горещите“, заяви украинският президент.

На 26 февруари 2014 г. Москва незаконно анексира Крим и сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълномащабната си инвазия, започнала на 24 февруари 2022 г.

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г. Българската делегация включва трима министри - Атанас Славов (правосъдие), Юлиан Попов (околна среда) и Румен Радев (енергетика) - и двама зам.-министри - на отбраната и вътрешните работи.

Посещението в Украйна става на фона на вътрешнополитическите проблеми в кабинета около позицията на ГЕРБ срещу военния министър Тодор Тагарев и забавеното изпращане на БТР-и с отпаднала необходимост от активите на МВР към Киев.


Николай Денков пристигна в Украйна с правителствена делегация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024