Денков заговори за "двувластие" в МВР и отново поиска оставката на генералния секретар Петър Тодоров Снимка: © Screenshot

В момента в Министерството на вътрешните работи (МВР) има двувластие, от което може да страдат хората, а престъпниците да се възползват. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по време на свое посещение в Шумен, на което отново призова главният секретар на МВР Пламен Тодоров да се раздели с поста си.

"Този тип двувластие, което се получава във МВР, може много сериозно да пречи на работата. Ако аз съм на мястото на главния секретар - веднага ще си подам оставката", допълни министър-председателят.

Преди седмица премиерът поиска Пламен Тодоров да бъде освободен от ръководната позиция, но президентът Румен Радев отказа искането на Министерски съвет за освобождаването му, въпреки позицията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, че не може да работи с него заради загуба на доверие.

Според Денков единствената друга възможност за смяната на Тодоров е промени в закона, но това е в компетенцията на Народното събрание.

Той коментира и отношенията между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, като отрече между двете формации да има напрежение. Според премиера това е по-скоро "мобилизация, както за предстоящите местни избори, така и за работата на парламента".

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че партията му може да прекрати споразумението за управление с ПП-ДБ, тъй като изрази недоволство от смяната на кадри в някои държавни предприятия. Борисов изненадващо застана и на страната на Радев за твърденията му за "чистка" на ниво на областни директори на МВР и заяви, че вътрешният министър заслужава да бъде питан защо прави смените.

Денков посочи, че всяка партия трябва да си даде сметка, че освен да се конкурира с другите, с които участва в управлението, трябва да пази и общите цели, които трябва да бъдат постигнати. Той напомни за основните приоритети и цели на правителството и призова за спешно приемане на антикорупционен закон. По думите му, той ще е от изключителна важност както за борбата с корупцията в страната, така и за влизането на България в Шенген.

Премиерът очаква в следващите дни да бъде проведена среща между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за да може двете формации да обсъдят общи въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024