Денков заговори за "двувластие" в МВР и отново поиска оставката на генералния секретар Петър Тодоров Снимка: © Screenshot

В момента в Министерството на вътрешните работи (МВР) има двувластие, от което може да страдат хората, а престъпниците да се възползват. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по време на свое посещение в Шумен, на което отново призова главният секретар на МВР Пламен Тодоров да се раздели с поста си.

"Този тип двувластие, което се получава във МВР, може много сериозно да пречи на работата. Ако аз съм на мястото на главния секретар - веднага ще си подам оставката", допълни министър-председателят.

Преди седмица премиерът поиска Пламен Тодоров да бъде освободен от ръководната позиция, но президентът Румен Радев отказа искането на Министерски съвет за освобождаването му, въпреки позицията на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, че не може да работи с него заради загуба на доверие.

Според Денков единствената друга възможност за смяната на Тодоров е промени в закона, но това е в компетенцията на Народното събрание.

Той коментира и отношенията между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, като отрече между двете формации да има напрежение. Според премиера това е по-скоро "мобилизация, както за предстоящите местни избори, така и за работата на парламента".

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че партията му може да прекрати споразумението за управление с ПП-ДБ, тъй като изрази недоволство от смяната на кадри в някои държавни предприятия. Борисов изненадващо застана и на страната на Радев за твърденията му за "чистка" на ниво на областни директори на МВР и заяви, че вътрешният министър заслужава да бъде питан защо прави смените.

Денков посочи, че всяка партия трябва да си даде сметка, че освен да се конкурира с другите, с които участва в управлението, трябва да пази и общите цели, които трябва да бъдат постигнати. Той напомни за основните приоритети и цели на правителството и призова за спешно приемане на антикорупционен закон. По думите му, той ще е от изключителна важност както за борбата с корупцията в страната, така и за влизането на България в Шенген.

Премиерът очаква в следващите дни да бъде проведена среща между лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за да може двете формации да обсъдят общи въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024