Денков: Напрежение ще има през целия живот на кабинета, защото с ГЕРБ сме опоненти Снимка: © Министерски съвет

Премиерът Николай Денков не се съмнява, че през целия живот на неговото редовно правителство ще има напрежение. Една от причините за това е, че "Продължаваме промяната-Демократична България" са политически опоненти с ГЕРБ-СДС. Това заяви самият той пред журналисти в събота.

Според Денков двете политически формации могат да работят заедно, защото имат общи цели и разбирания за това как да се развива страната. Но това, което ги противопоставя, е, че те са "политически опоненти" и имат различия в подхода за това как да се бори корупцията.

"Това са двете линии, по които винаги ще има напрежение. Въпросът е това напрежение да не счупи сглобката", посочи той.

Министър-председателят се похвали, че ръководеният от него кабинет вече е много "сплотен и обединен", а напрежението е предимно в парламента около законодателствата и избора на регулациите.

"Тези процеси са вътре в Народното събрание. Те имат голямо отражение и върху нашата работа. Фактът, че още не сме избрали областни управители е свързан с това напрежение", обясни Денков.

Той очерта като най-важни задачи в момента приемането на законите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост, както и приемането на редовен държавен бюджет. По последната тема Денков очаква дискусии между политическите формации, след като от ГЕРБ споделиха критики срещу предложения проект за бюджет на финансовия министър Асен Василев. Премиерът подчерта, че има доверие във Василев да се справи със задачата, тъй като на няколко пъти е показвал, че успява да обедини различни страни.

Денков коментира и общия призив на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре започната продецура по избор на нов главен прокурор. Той го обясни с това, че политическите партии имат право да изразяват своето мнение и каза, че правителството "стои малко встрани от тези процеси".

Това обаче не е съвсем вярно, тъй като неговият правосъден министър Атанас Славов подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) относно избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор и е особено активен по казуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024