Денков: Не мога да приема да съм премиер в правителство, което бие хората по улиците

Премиерът Николай Денков призова както вътрешния министър Калин Стоянов, така и лидерите на ГЕРБ и ДПС категорично да осъдят злоупотребите на полицаи в нощта на протеста на феновете срещу БФС.

В отговор на предизвикателството на Бойко Борисов - Денков заяви, че е готов да подаде оставка, ако Стоянов не заеме ясна позиция срещу побоите.

"Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура сред част от хората в полицията, която смята за нормално да излезеш и да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени. Това е абсолютно неприемливо и няма да се премълчава повече. Искам и министърът, и политиците, които го защитават, да кажат защитават ли тази позиция или не", каза Денков пред журналисти в Министерския съвет.

Той обаче не отговори ясно дали ще внесе искане за отстраняване на Калин Стоянов - поне засега.

Вместо това - очаква Народното събрание да формира анкетна комисия, която да разследва поведението на полицаите по време на побоищата.

"Моето отношение към министъра зависи от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже, че тези полицаи трябва да напуснат, аз няма да имам проблеми с него. Но ще имам проблеми, ако продължава да замазва ситуацията", каза той.

Позицията на Денков дойде малко след коментар на Бойко Борисов, според когото ако Калин Стоянов подаде оставка, трябва да бъде отстранен и Николай Денков.

Борисов формално се разграничи от насилието на полицията, като призна, че то е "факт и е недопустимо". Въпреки това той не обвини Стоянов за допуснатите безредици, защото като политическо лице имал отговорност само по теми като "заплати, Шенген, охрана на границата и назначения на хора".

Оттам дойде и репликата на Борисов, че "е подавал оставка на цялото правителство за такова нещо" (има предвид инидентът с боя на протестиращи през февруари 2013 г., докато през 2020 г. кабинетът отказа да подаде оставка въпреки побоищата пред Министерския съвет).

"Ако министърът на вътрешните работи не припознае това като насилие, което заслужава изключително тежка санкция, включително и изясняване, защо това се случва периодично в полицията и как го премахваме - да, ще си подам оставката", отговори Денков.

"Без никакво съмнение имаше провокация от страна на простестиращите, но имаше и абсолютно неприемливи действия от страна на полицейските служители. Това, което искаме, е министърът да излезе напред и да каже ясно, че това повече не може да се търпи. Не съм го чул досега", каза още Николай Денков.

Той все пак подчерта, че няма никакви забележки към Стоянов по отношение на работата му по Шенген, където той се справял "блестящо".

"Ако има проблем, той е в недобрата оценка на ситуацията и в това, че не чувам от министъра категорично осъждане на злоупотребата със сила", каза Денков.

МВР е залято от жалби заради полицейско насилие - включително спрямо непълнолетни момчета и хора, които дори не са участвали в протестите, камо ли в ексцесиите срещу униформени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024
Важно днес

Божанков: ГЕРБ е машина, а горивото ѝ е ниската избирателна активност

Задкулисието, което стои на първия ред, е избрано за първа сила, а най-бързата реформа е гласуването, казва депутатът от ПП-ДБ

08:21 - 14.05.2024
Важно днес

Държавният секретар на САЩ пристигна в Украйна на фона на руски атаки

Това е първото посещение на високопоставен американски служител, след като Конгресът прие дълго отлаганата военна помощ

07:30 - 14.05.2024
Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024