Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо Снимка: © Screenshot

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти от Сирия и Афганистан в замяна на вдигане на австрийското вето за влизането ни в Шенген. Подобно предложение не е обсъждано и би било неприемливо. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в интервю за bTV.

Той коментира новината, разпространена в австрийските медии, че Австрия е готова на частнични отстъпки от ветото си, което наложи срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство. Страната е готова да ни допусне до т.нар. "въздушен Шенген", но при няколко условия, става ясно от цитирани в австрийските медии правителствени източници. Сред условията са изискване за по-строг граничен контрол и приемане на повече бежанци, търсещи убежище.

Денков твърди, че подобни идеи не са били обсъждани към този момент.

"Ние сме отворени за контрол на границите. И сега има служители на "Фронтекс" и сега работим с австрийски и нидерландски служби - тук няма нищо, което да ни притеснява. По отношение на приемане на мигранти - има европейски правила и ние ще работим по тях", заяви министър-председателят.

По думите му от по-силния граничен контрол печели както България, така и Европа. За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти, обясни премиерът.

Напрежението между партньорите във властта

Денков изрази подкрепа към здравния си министър и неговото решение да смени директора на столичната болница "Пирогов". Той подчерта, че това е напълно в неговите правомощия.

"Това, което мисля, че все още страдаме от него, е идеята, че има един баканин, който може да казва всичко, което [трябва] да се слуи в тази държава. Това е грешен подход. Така се управляват държави, но така се управляват или тоталитарни, или полутоталитарни държави. В една демокрация институциите и съотвените им ръководители имат права и задължения и всеки трябва да си гледа неговата къща", каза министър-председателят.

Той не успя да отговори на въпрос защо партньорите във властта търсят мнението и одобрението на ДПС по теми, които изключват конституционните промени, за които се изисква по-голямо парламентарно мнозинство. Денков каза, че това е въпрос, на който трябва да отговори ГЕРБ.

"ГЕРБ и ДПС действат буквално като една партия. Взех вече да ги наричам ГЕРБ-ДПС, защото това е, което виждам. Доколко това е планирано и доколко е ад хок действие по една или друга тема ми е трудно да кажа", допълни премиерът.


Летище Шенген Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024