Денков: Европа повече не може да си позволи да няма пътища между съседни държави

Премиерът Николай Денков се срещна с правителствените ръководители на Гърция и Румъния Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку в Евксиноград.

Преговорите се водят заедно с вицепрезидента на ЕК Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян, като участва и енергийният министър на Молдова Виктор Парликов.

Основната тема на срещата е изграждането на транспортен коридор от Солун до Констанца с възможност за удължаване до Молдова.

Трасето преминава през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна. Целта е да се изгради модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите и политическите връзки между държавите. Маршрутът е важен и в контекста на войнаа в Украйна.

Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност, като по този начин да се оказва зависима от външни фактори, казва Николай Денков на пресконференцията след тристранната среща, цитиран от БТА.

Проектът е и част от стратегията на България за членство в Шенген, като позицията на правителството е, че коридорът ще е по-ефективен, ако отпаднат границите между трите държави.

"И двете държави (България и Румъния, б.р.) са постигнали значителен напредък що се отнася до миграционния натиск, но също така са тествани и веригите на доставки в Европа. Затова аз се надявам, даже съм убеден, че до края на годината ще можем да вземем положително решение за Шенген и всички работим активно за постигане на тази цел", казва Маргаритис Схинас на срещата.

От българска страна участват и вицепремиерът Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, транспортният министър Георги Гвоздейков, министрите на енергетиката, регионалното развитие и околната среда - Румен Радeв, Андрей Цеков и Юлиан Попов.

В проекта за коридор Солун-Констанца се включва и намерение за модернизиране на електропреносните мрежи за износ на ВЕИ енергия, изграждане на нов мост над Дунав, увеличаване на капацитета за плаване през реката и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024