Денков: Правителството няма да се поддаде на "шантажа" на зърнопроизводителите Снимка: © Министерски съвет

Протестът на зърнопроизводителите срещу разрешения внос от Украйна започва да придобива все по-политичекски характер, но правителството няма да се подаде на този шантаж. Така премиерът Николай Денков коментира заканите на земеделските производители да организират протест на 18 септември с блокиране на възлови пътни трасета.

"Все повече този протест започва да придобива политически характер. Със заявките с партиите, и с това, че част от хората, които организираха протестите са близки до определени политически лица. Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж“, заяви той.

Тяхното недоволство е свързано с решението на депутатите в парламента да прекратят забраната за внос зърно и други продукти с произход от Украйна. Решението тя да не бъде подновявана беше взето с гласовете на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Забраната за внос на украинско зърно беше издействана по времето на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Първоначално тя беше поискана от България заради недоволство на фермери от по-евтината украинска продукция, която се предлага на пазара и им създава трудности за продажбата на собствената им реколта. Подобна стъпка предприеха и други страни в подобна ситуация, сред които Полша и Унгария.

Решението у нас беше взето под натиска на зърнопроизводителите, въпреки че производителите на олио имаха различна позиция по въпроса и съобщиха за липса на достатъчно суровина. А сега те отново недоволстват. По-рано Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, нарече падането на забраната за украинското зърно "падение".

Премиерът заяви, че решението е добро за икономиката на страната и не засяга сектора на зърнопроизводство, както производителите твърдят. Той отново обясни, че цените на храните - като хляба, олиото и месото, зависят от вноса - "а тях ги плащат всички хора; ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем", заяви Денков.

"Миналата година по време на война и по-миналата този сектор отчита 20-25% печалби. Когато някой казва, че секторът умира, мога да го уверя, че сектор с такива норми на печалби е само повод за завист. Това, че тази година има проблеми, е друг въпрос. Те трябва да бъдат таргетирани. Убеден съм, че има фирми, които продължават да печелят и други, които са в затруднения", допълни той.

Очаква се в събота министър-председателят да проведе среща със зърнопроизводителите, на която въпросът да бъде обсъден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024