Денков останал изненадан от бързия избор на кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар Снимка: © Screenshot

Премиерът Николай Денков е останал изненадан от това колко бързо са се развили събитията около кандидатурата за български еврокомисар. В сряда Европейската комисия предпочете кандидата на ГЕРБ Илиана Иванова пред този на ПП-ДБ Даниел Лорер.

"Бях изненадан, че толкова бързо се развиха събитията за кандидатура за еврокомисар. Процесът ще бъде според правилата на комисията, но явно това е процедурата, която е приета, и трябва да се движи по процеса. Това все пак е номинация, има още етапи", коментира министър-председателят пред журналисти в Брюксел.

Той обясни, че предварително е знаел за решението на ЕК, тъй като е провел предварителен разговор с председателката ѝ Урсула фон дер Лайен, в който тя е изложила своите аргументи в подкрепа на Иванова.

Денков коментира и вътрешнополитическата ситуация у нас и заяви, че прави "всичко възможно" да се достигне до обещаната ротация на правителството, когато неговият пост трябва да заеме Мария Габриел.

Това е първото посещение на Денков в европейската столица като премиер. Той ще участва в срещата на Европейския съвет в четвъртък и петък, на която лидерите от ЕС ще обсъждат войната в Украйна и подкрепата за Киев. В нея ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.

По-късно министър-председателят ще се срещне и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024