Денков: Скандалът с "Митници" е абсолютно скалъпена история. Защо не обвинят и пудела с пачките? Снимка: © Булевард България

Бившият премиер Николай Денков няма никакво съмнение, че скандалът около Агенция "Митници" е "абсолютно скалъпена история" - особено що се отнася до участието на Асен Василев в него. В интервю пред bTV той каза, че службите дори не могат да докажат как бившият финансов министър има някакво отношение по казуса.

"От 2022 г. следят контрабанден канал, а [чак] сега арестуват шефка на "Митници", която е на 40 дни. Това изглежда смешно, ако не беше страшно. Ако ти можеш да скалъпиш такива обвинения [за Банкова], това означава, че ти можеш да скалъпиш обвинения за когото искаш. Това е много ясен пример, че има нужда от реформа на тези служби", заяви Денков.

Настоящият депутат от ПП-ДБ също смята, че скъпият часовник, който Живко Коцев е получил като подарък, не е доказателство за корупция. Коцев обаче има вина в това, че не го е декларирал. Денков допусна още, че изтеклите снимки с Коцев създават определени внушения:

"Да сте видели някъде снимки на Живко Коцев с пачки? Не, не сте видяли? Видяли сте пудел? Защо не обвинят пудела?", каза с ирония той.

По думите му, вътрешният министър Калин Стоянов също се познава със заподозрения за контрабанда Стефан Димитров и двамата дори са в приятелски отношения и попита: "защо не видяхме снимките на Калин Стоянов с младежа Стефан Димитров".

Бившият премиер отговори и на критиките, отправени от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. По-рано през деня той причисли "Продължаваме промяната-Демократична България" към "проруските партии" в парламента заради внесеното предложение за отстраняването на Росен Желязков като председател на Народното събрание.

"Пеевски може да каже много неща. Истината е, че той е човекът на първия ред на това Народно събрание, който е доказано корумпиран по американското и английското законодателство. Преди да ми казва, че това е някаква коалиция със странни имена, нека да обясни защо е в списъка "Магнитски"?", изтъкна Денков.

Той аргументира отстраняването на Желязков от председателския пост със смяната на шефа на НЗОК миналата седмица. По думите му Желязков е допуснал грубо нарушение на реда и е трябвало да понесе последствията от това.

"Усещането, че можем да правим каквото си искаме т.е. това, което през последните 2-3 седмици започна да се вижда, трябваше по някакъв начин да се пресече", допълни депутатът от ПП-ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024