Денков: Варварство е обстрелът на цивилни граждани, демонтажът на паметник не е варварство Снимка: © Screenshot, Нова

"Думичката варварство бих я използвал за други ситуации, например обстрелването на цивилни граждани в Одеса и Киев. Демонтажът се извършва точно по начина, по който е монтиран, той (Паметникът на Съветската армия бел.ред.) е монтиран на части и трябват специални кранове. Следват се технологичните правила"

Това каза премиерът Николай Денков в предаването "На Фокус" по Нова.

На въпрос на Лора Крумова дали демонтирането е законно, Денков отговори така:

"Това, което знам, е че този паметник не е нито военен по смисъла на закона, нито е паметник на културата и той не подлежи на регулации каквито тези два вида паметници имат."

По повод документа, който Корнелия Нинова посочи като причина демонтажът да спре, премиерът коментира, че става дума за "липса на документ, в който се описва как министър на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне" и уточни, че очаква утре областната управа и Министерство на културата да излязат с официално изявление

"Демонтажът може да спре само временно докато се изчисти казусът, ние трябва да изчакаме, вероятно административният съд, да реши. Нямам съмнение, че имаме ясно законово решение да се премести паметникът. Същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място и това е в Музея на социалистическото изкуство"., каза още Денков.

И посочи личното си отношение към демонтажа на МОЧА:

"Преди да съм премиер често ми се налагаше от СУ да отивам до ректората и минавам покрай този паметник, и какво виждам, един войник с автомат, който гледа строго към Софийския университет. Това е асоциацията, която от много години ме тормози и в известен смисъл се чувствам разтоварен от това, че този символ изчезва".

Денков е убеден, че паметникът има своята пропагандна стойност, но няма културна стойност.

"България изпусна шанса си да стане демократична държава, както стана Гърция по това време, защото беше окупирана от Съветската армия", добави той.

Министър-председателят отговори на въпроси и по темата за влизането на България в Шенген.

"Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци."

По думите му причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, коментира също той.

„Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен беше Денков.

Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ. „Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод”, допълни премиерът.

„Ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген”, счита Денков.

Относно управлението на страната, той заяви, че са имали преговори с ГЕРБ и те са завършили с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер.

"Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел”, посочи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024