Денков видя шанс за редовен кабинет, макар и "не особено голям". ГЕРБ го нарекоха "кукла на конци" Снимка: © Булевард България

Всички парламентарни групи с изключение на "Възраждане" се отзоваха на поканата за консултации с кандидат-премиера на "Продължаваме промяната" Николай Денков.

Срещата обаче не доведе до някакъв значителен резултат. На нея Денков обяви приоритетите на евентуалния кабинет, който би оглавил - те включват действия в областта на бизнеса, върховенството на закона, социалната политика и присъединяването на България в еврозоната. Той каза, че шанс за съставяне на правителство все още има, макар и да не е особено голям.

Присъствието на представителите на ГЕРБ в срещата се сведе само до едно изказване на председателя на парламентарната им група Десислава Атанасова, след което те напуснаха залата. Атанасова посочи, че разговорът е "дълбоко закъснял" и няма как да се търси подкрепа, след като "са изгорени много мостове".

Тя смята, че Денков влиза в "ролята на кукла на конци" и изключи възможността партията ѝ да подкрепи кабинет, в който участват съпредседателите на "Продължаваме промяната".

"Считаме, че хора, които през последните осем месеца доказаха, че не могат да се справят като върха на изпълнителната власт не могат да бъдат отново номинация в правителство, в което се търси някакъв консесус", допълни още тя.

 Денков обяви приоритетите на евентуалния кабинет, който би оглавил - те включват действия в областта на бизнеса, върховенството на закона, социалната политика и присъединяването на България в еврозоната

Депутатът от БСП Георги Свиленски подчерта, че голяма част от приоритетите, които Денков предлага, са от предишния редовен кабинет, в който участваха и социалистите. Той изрази подкрепа относно социалните политики и поиска отпадане на ултиматума за премахването на направените промени в Изборния кодекс - нещо, което от "Продължаваме промяната" поискаха по-рано.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ почти не коментира възможността за съставяне на правителство с втория мандат. Вместо това той обърна разговора в нападки срещу Кирил Петков заради казуса с канадското му гражданство, докато той заемаше поста на служебен министър. Карадайъ за пореден път се оплака и от действията на бившия вътрешен министър Бойко Рашков относно проведените от него акции срещу изборните измами, които председателят на ДПС разтълкува като опит за полицейски натиск върху партията.

От "Демократична България" и "Български възход" изразиха готовност за допълнителни разговори и поздравиха Денков за номинацията.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" каза, че с издигането на Николай Денков за кандидат-премиер са направили нещо, което "не се случи за близо 2 месеца" - а именно на една маса да седнат (почти) всички парламентарно представени партии. Той определи срещата като "добро начало, което да покаже как започва диалогът".

Към момента правителството на партията на Кирил Петков и Асен Василев няма особени шансове за успех - дори и да получи подкрепата на БСП, "Демократична България" и "Български възход" тези гласове ще са недостатъчни за формирането на мнозинство в парламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024