Денков: Всеки път, когато стане дума за антикорупционна тема, топката се тупка от ГЕРБ-ДПС

Бившият премиер Николай Денков обвини ГЕРБ и ДПС в координирана съпротива срещу смяната на Антикорупционната комисия - ден след като ПП-ДБ не успя да прокара през Народното събрание искането си за отстраняване на нейния временен ръководител Антон Славчев.

"Всеки път, когато стане дума за антикорупционна тема, топката се тупка, за да не стане нищо. Правилата за избор на нова комисия бяха внесени през юни и не бяха разпределени по комисии за разглеждане. След това (ГЕРБ) казвате "Ама защо вие ги предлагате в последния момент", каза той в интервю за "Панорама".

Малко преди това Росен Желязков (ГЕРБ) опонира, че внасянето на правилата за избор на нова комисия е било направено по погрешен ред и обвини ПП-ДБ, че с опита за смяна на Славчев парламентът е рискувал да блокира оперативната работа на КПК.

"Това, което виждаме е, че когато стане дума за корупция, ГЕРБ-ДПС са железни. Искат да останат нещата като 2020 г. Затова не са сменени регулатори, ВСС, главен прокурор, защото им е изгодно да запазят сегашното положение", каза Денков.

"Ако имахте желание, когато ГЕРБ подкрепяше Вашето правителство, всички органи можеше да бъдат сменени, а не да направим тази щуротия с Конституцията - това беше начинът да не се направят смените", беше отговорът на Росен Желязков.

Всъщност 49 Народно събрание успя да събере мнозинство за няколко ключови промени - като избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в Конституционния съд, на Димитър Главчев в Сметната палата (позиция, която по-късно го направи служебен премиер), управител и подуправители на БНБ в лицето на Димитър Радев, Петър Чобанов (ДПС) и Андрей Гюров (ПП, отстранен от служба заради Комисията на Славчев), и промени в НЗОК (отново бламирани впоследствие с отстраняването на управителя от ПП и запазването на подуправителя от ГЕРБ).

Казусът с регулаторите и институциите с отдавна изтекъл мандат беше поставен от ПП-ДБ точно преди планираната ротация на кабинета "Денков - Габриел", но Бойко Борисов даде ясен сигнал, че не е съгласен с предложения модел на определяне на позициите, който изрично изключваше намесата на ДПС на Пеевски.

ГЕРБ не смята да се разграничи от Пеевски с "екзорсизъм"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел ликвидира командир от "Хизбула", планирал повторение на терора от 7 октомври

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024