Антон Славчев остана председател на КПК с гласовете на ГЕРБ и ДПС-Пеевски

Временният ръководител на Комисията "Антикорупция" Антон Славчев ще продължи да изпълнява функциите си безсрочно, след като Народното събрание отказа да го освободи.

Предложението беше направено от ПП-ДБ, но получи подкрепа само от "Възраждане" и 24 от независимите депутати.

67 души от ГЕРБ и 22 души от ДПС на Делян Пеевски отхвърлиха предложението. За запазването на Славчев гласува и един депутат от БСП, а други 7 се въздържаха (останалата половина от парламентарната група не гласува).

"Има такъв народ" не даде нито един глас във вота за и против свалянето на Славчев от поста.

Така с 95 гласа "за", 91 "против" и 8 "въздържали се" Народното събрание отхвърли искането на ПП-ДБ.

То щеше да падне и поради друга причина - по закон председателят се избира с мнозинство от 2/3 от народните представители, което означава, че ПП-ДБ трябваше да събере поне 160 гласа.

Този казус предизвика допълнителен спор, защото в закона за противодействие на корупцията всъщност не е записано с какво мнозинство се освобождава ръководителят на комисията. ГЕРБ и ДПС настояваха да се приеме по-високият праг, след като той е заложен за избора.

Дебатите около дейността на КПК начело с Ангел Славчев се превърнаха в сблъсък между ПП-ДБ и крилото на Делян Пеевски - но по ирония, и двете групи обвиниха ръководителя на комисията в злоупотреба със служебното си положение.

Мотивите на вносителите срещу Славчев бяха свързани с това, че комисията не изпълнява задълженията си по отчетност пред Народното събрание и представя "избирателно" данни за дейността си, отказва да изпълнява решения на съда за осветяване на данни за резултатите от работата на служителите си, липсва ефективност в направлението за отнемане на незаконно придобито имущество, и др.

На практика атаката срещу него дойде след поредица от ходове на КПК, за които има съмнения за политическа мотивираност - Лена Бориславова даде пример с отстраняването на бившия депутат от ПП Андрей Гюров като подуправител на БНБ и дългогодишното бездействие по скандала със заема на Румен Гайтански от държавната Банка за развитие за близо 150 млн. лв.

Йордан Цонев от ДПС обвини "Промяната", че искали да отстранят онзи, който ги разследва, като изброи няколко компроматни скандала около водещи фигури на коалицията без резултат.

В същото време Хамид Хамид (ДПС) поде алтернативна версия, в която обвини Славчев, че е "изпрал" проверяваните депутати от ПП-ДБ, а те в замяна искали да го преместят в прокуратурата, за да ги "пере и там".

Самият Антон Славчев присъстваше в залата и накрая поиска да вземе думата, за да оправдае действията на институцията.

Той обяви, че в нея работели "професионалисти на много високо ниво", които според него надскачали и останалите служби за сигурност.

Пасивността по скандални случаи като ББР той отдаде на факта, че през целия период делото е било под контрола на прокуратурата и е възложено на КПК едва през лятото на 2024 г. Комисията има разследващи функции от март 2024.

Славчев намекна, че съвпадението между опита то да бъде "смачкано" през май 2023 г. (в периода на скандалите около Иван Гешев и последвалото му уволнение като главен прокурор) може да не е случайно, но не влезе в повече обяснения.

Оправданието с прехвърлянето на разследванията между различните нива на прокуратурата също беше използвано от него като аргумент за това, че няма резултати в борбата с корупцията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024