Денят на Brexit: Великобритания напуска ЕС Виж снимките Снимка: © Getty Images

31 януари е денят, в който Великобритания напуска официално Европейския съюз. Споразумението за оттегляне, което беше договорено в края на 2019 г., ще влезе в сила 3,5 години след провеждането на референдума за Brexit.

Лондон се готви да отбележи събитието със специално обръщение на премиера Борис Джонсън, церемониално отброяване на секундите до точния час на Brexit и няколко публични демонстрации, организирани от привърженици и противници на ЕС.

Джонсън ще направи изявлението си за бъдещето на Великобритания в 11 ч. вечерта, когато оттеглянето ще влезе в сила. Едновременно с това, върху сградите на "Даунинг стрийт" ще се прожектира светещ часовник, с който ще се отбележи настъпването на раздялата с ЕС.

Кампанията "Leave Means Leave" ще проведе митинг със светлинно шоу и музика в чест на деня на Brexit, което ще започне след 21 ч. в петък.

Кметът на Лондон Садик Кан прави своя инициатива за отбелязване на историческата дата под названието "London is Open", като обяви ден на отворените врати в общината в помощ на европейските граждани, живеещи в британската столица, които биха имали нужда от правна помощ или други съвети.

Протести срещу Brexit са организирани в Лондон, Брайтън и др. градове.

Brexit: Какво трябва да знаем

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза 31 януари със следните думи: "Предизвикателствата, пред които Европа се изправя, и възможностите, от които може да се възползва, не са се променили заради #Brexit. Искаме да имаме най-добрите взаимоотношения с Великобритания. Но никога няма да е толкова добре, както с пълноправното членство".

В своя статия за Politico, британският държавен секретар по Brexit Стийв Баркли пише: "Великобритания напуска ЕС, но не напуска Европа и не отхвърля ценностите, които споделяме на континента. Brexit няма да навреди на нашия принос към европейската сигурност. Британските войски в НАТО ще продължат своята работа по границите на нашите източни съюзници, а самолетите ни ще патрулират във въздушното пространство".

"Трагедиите на 20 век, които отбелязваме на континента, ни напомнят за значимостта на нашия общ ангажимент към мира, свободата и сигурността на всички европейски граждани. Винаги, когато получим призив за защита на тези европейски ценности, можете да очаквате Великобритания да отговори", пише Баркли.

Той посочва, че Brexit не означава обръщане на гръб към европейските съюзници, а "възможност Великобритания да се освободи от бюрокрацията на ЕС и да проправи нов път като независима държава".

"Ще се освободим от правилата на ЕС - все пак смисълът на Brexit беше да си върнем контрола. Но в същото време, в наш общ интерес е да поддържаме поток на стоките и да разбираме от какво имаме нужда за успех. Искаме да продължим да налагаме високи стандарти в подкрепа на правата на работниците и околната среда, и споделяме с ЕС желанието да изградим сигурно, проспериращо и устойчиво бъдеще на гражданите си", пише още Баркли.

Животът след Brexit: Сценарии за оптимисти и песимисти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023