Снимка: © Булевард България

Депутатите от временната комисия за полицейско насилие над протестиращи поиска да бъде отстранен и разследван действащият директор на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев.

Причината - унищожаване на записите от протестите от 2020 г. Това обяви пред БНР председателят на комисията Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати“, каза той.

Днес извънредно ще заседават три комисии, като едната от тях е тази на Хаджигенов. „В предложенията има препоръка да бъде отстранен и разследван сега действащият директор на НСО - за унищожаване на записите от протестите. Има и други препоръки по отношение и на МВР, и прокуратурата. Софийска градска и Върховната прокуратура, откакто Иван Гешев е прокурор, водят своя мълчалив протест", заяви той пред националното радио.

По думите му – Емил Тонев целенасочено е участвал в изтриването на кадрите от 10 юли 2020, които бяха показани в Комисията и на които се вижда как полицаи пребиват младежи под колонадата на Министерски съвет. До два съдебни състава шефът на НСО е написал, че службата не разполага с такива записи.

За полицейското насилие беше изслушан главният прокурор Иван Гешев, стана ясно и че прокуратурата е знаела за кадрите още преди година, но не е предприела конкретни действия. В парламента бяха поканени няколко от младежите, които бяха бити от служители на реда, а депутатите им се извиниха с официална декларация.

Комисията на Хаджигенов иска и отстраняването на прокурор Вероника Трифонова, която е работила по случая с насилието над демонстранти под колоните на Министерски съвет. Тя е е делегиран европейски магистрат към офиса на Лаура Кьовеши и Хаджигенов вече изпрати писмо до европейския главен прокурор, в което написа, че Трифонова е „подминала безпрецедентно насилието“, което е „форма на съучастие в престъпление срещу правосъдието“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба