Снимка: © Булевард България

Депутатите от временната комисия за полицейско насилие над протестиращи поиска да бъде отстранен и разследван действащият директор на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев.

Причината - унищожаване на записите от протестите от 2020 г. Това обяви пред БНР председателят на комисията Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати“, каза той.

Днес извънредно ще заседават три комисии, като едната от тях е тази на Хаджигенов. „В предложенията има препоръка да бъде отстранен и разследван сега действащият директор на НСО - за унищожаване на записите от протестите. Има и други препоръки по отношение и на МВР, и прокуратурата. Софийска градска и Върховната прокуратура, откакто Иван Гешев е прокурор, водят своя мълчалив протест", заяви той пред националното радио.

По думите му – Емил Тонев целенасочено е участвал в изтриването на кадрите от 10 юли 2020, които бяха показани в Комисията и на които се вижда как полицаи пребиват младежи под колонадата на Министерски съвет. До два съдебни състава шефът на НСО е написал, че службата не разполага с такива записи.

За полицейското насилие беше изслушан главният прокурор Иван Гешев, стана ясно и че прокуратурата е знаела за кадрите още преди година, но не е предприела конкретни действия. В парламента бяха поканени няколко от младежите, които бяха бити от служители на реда, а депутатите им се извиниха с официална декларация.

Комисията на Хаджигенов иска и отстраняването на прокурор Вероника Трифонова, която е работила по случая с насилието над демонстранти под колоните на Министерски съвет. Тя е е делегиран европейски магистрат към офиса на Лаура Кьовеши и Хаджигенов вече изпрати писмо до европейския главен прокурор, в което написа, че Трифонова е „подминала безпрецедентно насилието“, което е „форма на съучастие в престъпление срещу правосъдието“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия