Снимка: © Булевард България

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и председател на парламентарната комисия за полицейското насилие над протестиращи Николай Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Адвокатът е писал до офиса на Европейската прокуратура във връзка с показаните в парламента кадри на брутално насилие на полицаи над протестиращи от 10 юли 2020 г. В частност той се обръща към Кьовеши заради прокурор Вероника Трифонова, която е делегиран европейски магистрат от квотата на България. Според Хаджигенов – тя е „подминала безпрецедентно полицейското насилие“.

„Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая, „поради липса на престъпление“, пише депутатът от ИБГНИ в писмото си.

„Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, добави още Хаджигенов, който е и адвокат на петима от пострадалите при побоя млади хора, протестирали срещу бившите управляващи от ГЕРБ и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Той е изпратил писмото още до комисията LIBE, Върховния комисар за правата на човека, генералния секретар на Съвета на Европа, заместник-председателя на ЕК за „Ценности и прозрачност“, комисаря по правосъдието и генералния директор на ГП „Правосъдие и потребители“.

Прокуратурата е прекратила 2 проверки срещу МВР заради отказ на пострадалите да свидетелстват

На 17 август стана ясно, че Вероника Трифонова – наблюдаващ прокурор по случаите с полицейското насилие - е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая. Тя твърдеше пред bTV, че е изпратила на засегнатите акт, с който могат да защитят правата си.

Оказа се, че самият Хаджигенов посъветвал засегнатите, чийто адвокат е, да не сътрудничат на МВР и обвинението. Причината за тази „стратегия на защитата“ била, че очаквал "някой ден да се изправим пред истинското правосъдие".

Още преди три дни депутатът обяви, че ще пише до Лаура Кьовеши, за да може главният ЕС-прокурор да прецени дали Трифонова е подходяща за екипа ѝ.

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в парламента, за да говори за полицейското насилие, но само за да каже, че няма „задължение и правомощия“ да контролира конкретни досъдебни производства и да знае информацията от тях.


Иван Гешев все пак се яви в парламента за дебата за полицейското насилие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ