Хаджигенов сезира Лаура Кьовеши: "Прокурор Вероника Трифонова е подминала полицейското насилие" Снимка: © Булевард България

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и председател на парламентарната комисия за полицейското насилие над протестиращи Николай Хаджигенов е сезирал европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Адвокатът е писал до офиса на Европейската прокуратура във връзка с показаните в парламента кадри на брутално насилие на полицаи над протестиращи от 10 юли 2020 г. В частност той се обръща към Кьовеши заради прокурор Вероника Трифонова, която е делегиран европейски магистрат от квотата на България. Според Хаджигенов – тя е „подминала безпрецедентно полицейското насилие“.

„Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая, „поради липса на престъпление“, пише депутатът от ИБГНИ в писмото си.

„Това е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието“, добави още Хаджигенов, който е и адвокат на петима от пострадалите при побоя млади хора, протестирали срещу бившите управляващи от ГЕРБ и срещу главния прокурор Иван Гешев.

Той е изпратил писмото още до комисията LIBE, Върховния комисар за правата на човека, генералния секретар на Съвета на Европа, заместник-председателя на ЕК за „Ценности и прозрачност“, комисаря по правосъдието и генералния директор на ГП „Правосъдие и потребители“.

Прокуратурата е прекратила 2 проверки срещу МВР заради отказ на пострадалите да свидетелстват

На 17 август стана ясно, че Вероника Трифонова – наблюдаващ прокурор по случаите с полицейското насилие - е прекратила две от три проверки за побой над протестиращи, защото жертвите са отказали да свидетелстват по случая. Тя твърдеше пред bTV, че е изпратила на засегнатите акт, с който могат да защитят правата си.

Оказа се, че самият Хаджигенов посъветвал засегнатите, чийто адвокат е, да не сътрудничат на МВР и обвинението. Причината за тази „стратегия на защитата“ била, че очаквал "някой ден да се изправим пред истинското правосъдие".

Още преди три дни депутатът обяви, че ще пише до Лаура Кьовеши, за да може главният ЕС-прокурор да прецени дали Трифонова е подходяща за екипа ѝ.

В четвъртък главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в парламента, за да говори за полицейското насилие, но само за да каже, че няма „задължение и правомощия“ да контролира конкретни досъдебни производства и да знае информацията от тях.


Иван Гешев все пак се яви в парламента за дебата за полицейското насилие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024