Депутатите на ГЕРБ, БСП и ПП почти стигнаха до физически сблъсък в парламента след ареста на Борисов Снимка: © Народно събрание

Депутатите на „Продължаваме промяната“ и БСП влязоха в остър словесен сблъсък с народните представители от ГЕРБ, който беше на крачка да премине и във физически. Това се случи по време на заседанието на Народното събрание в деня след задържането на бившия премиер Бойко Борисов, на Владислав Горанов и бившия пиар на партията Севделина Арнаудова.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов нарече управляващите „нацисти и фашисти“ и ги обвини в репресия. Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров отвърна, че „няма никой над закона“ и че ГД „Национална полиция“ се основава на събрани доказателства, за да извърши арестите в четвъртък вечер.

След това на трибуната излезе Георги Свиленски от БСП, който каза, че „хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци за демокрация. Които 12 години упражняваха насилието, казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие“.

ГЕРБ го прекъснаха с викове „Оставка“, след което депутатите от бившата управляваща партия отидоха на трибуната при представителя на БСП.

„Вие прекалихте“, обърна се към него председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Костадин Ангелов също потърси сметка на Свиленски, а Маноил Манев избута с ръце няколко депутати.

„Вашият страх, че всеки един от вас е съпричастен към това, което се случва, ви кара да викате „Оставка“, каза Свиленски.

След няколкоминутни спорове, в които Никола Минчев и Андрей Гюров опитаха да потушат напрежението с разговори с Костадин Ангелов, председателят на НС обяви почивка.

В началото на заседанието ГЕРБ излязоха с декларация, прочетена от зам.-председателя на партията Даниел Митов. „Снощи беше доказано, че не само абсолютната власт създава условие едно правителство да загуби всякакви граници на нормалност и правов ред, а страхът от загуба на власт се оказа още по-силен мотиватор. Страх, който се превъплъщава в насилие през репресивния апарат на държавата – подход, който е характерен само за фашисти и нацисти", каза той.

Митов нарече обиските и арестите "покушение срещу българската демокрация, с който беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси в българското общество – за отказ от политическо насилие". Според него България се превръщала в "страна от третия свят".

"Правителството си позволи да злоупотреби с името на европейската прокуратура. Че арестите имат общо с разследванията на европрокуратурата, е лъжа, която ще бъде разобличена. Прави се само и само да се смени фокусът на общественото вниание. Обиските няма да намалят инфлацията, няма да свалят цените на горивата, няма да увеличат управленския капацитет на правителството. Хлябът е скъп, а зрелищата – безплатни", каза Митов и допълни, че "заглушаването на опозицията" щяло да доведе скоро до "терор за всички граждани".

"От днес парламентарната група на ГЕРБ с всички възможни средства ще търси предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица", каза Митов.

Гюров от ПП му отвърна, че "няма никой над закона". "Ние, депутатите от ПП, се обръщаме към българското общество. Скъпи съграждани, законност, ред и реална борба с корупцията – заради това стотици хиляди българи излизаха на протести, заради това оставихме професии, семейства, досегашния си живот. Разбираме, че българското общество възприема ареста на Борисов като безпрецедентен. Това са нормални следствени действия, за разлика от арестуването на жени, оковаването им в белезници и държането им на тротоара, пред камерите, пред всички български граждани. Това е репресия, дами и господа", каза той.

"Ние от ПП влязохме в политиката със заявка за спазване на закона и нулева толерантност към корупцията. Дали има извършено престъпление, отговорът е в ръцете на следствените органи. Фактът, че досега няма такива, показва пасивност на прокуратурата. До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР. Полицията е събрала нужните факти и обстоятелства", допълни председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".

Той обвини държавното обвинение в бездействие години наред и каза, че българското общество вижда, че "в нашата страна на политиците не се търсеше отговорност". "Време е да приключим прехода и България да стане нормална европейска държава", каза Гюров.


Кой е адвокат Менко Менков - защитникът на Борисов

ГЕРБ излиза на протест пред Министерски съвет след задържането на Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023